Otvorena novouređena zgrada Glazbenog učilišta Elly Bašić

Otvorena novouređena zgrada Glazbenog učilišta Elly Bašić

“Ovo zdanje je sinergija gradskih upravnih tijela. Osigurano je 26 milijuna kuna iz Europskih fondova, a veliku ulogu u opremanju učilišta imao je i Grad Zagreb“, istaknuo je Kazimir Ilijaš

Ivana Vranješ

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u ponedjeljak je zgradi bivše vojne bolnice u Vlaškoj otvorio Glazbeno učilište Elly Bašić.

Nekadašnja zgrada bivše vojne bolnice rekonstruirana je i prenamijenjena za potrebe djelovanja glazbenog učilišta, za ukupno 865 učenika podijeljenih na tri odgojno – obrazovne razine. Novouređeni prostor obuhvaća tri dvorane, devet učionica, 33 vježbaonice, multimedijalnu knjižnicu, prostore za administraciju, sanitarije i ostale prateće prostore.

Svečanosti otvorenja nazočili su brojni predstavnici državne i gradske vlasti, članovi obitelji istaknute glazbene pedagoginje i pijanistice Elly Bašić te drugi uzvanici.

U glazbenom programu poznata violončelista Monika Leskovar je uz klavisku pratnju izvela djelo Vocalise Sergeja Rachmanjinova, dok su učenici Glazbene škole Elly Bašić izveli dionicu opere Jakova Gotovca Ero s onog svijeta.

„Ovo je ono zbog čega treba živjeti imati viziju, zbog čega treba biti ustrajan da bi se uspjelo. Ovo je ono što obogaćuje Europu, civilizacijski krug. To je još jedan dokaz da hrvatski čovjek Zagreb i Hrvatska imaju što pokazati Europi“, rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kojeg je oduševio nastup polznika Glazbene škole Elly Bašić.

Naglasio je da će se uz Glazbeno učilište Elly Bašić napraviti još tri centra izvrsnosti, a sve u funkciji glazbe.

„To su glazbena škola Pavla Markovca, Škola suvremenog plesa Ana Maletić i XVIII. gimnazija. To je jedna cjelina i – bez brige – to ćemo napraviti”, obećao je gradonačelnik Bandić.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Gradske skupštine Drage Prgometa nazočne je pozdravio gradski zastupnik Kazimir Ilijaš.

„Danas treba biti ponosan što glazbeno učilište koje nosi ime glazbene pedagoginje i pijanistice Elly Bašić ima zdanje kakvo zaslužuje. Ovo zdanje je sinergija gradskih upravnih tijela. Osigurano je 26 milijuna kuna iz Europskih fondova, a veliku ulogu u opremanju učilišta imao je i Grad Zagreb. Možemo biti ponosni što ova glazbena škola s ovim prostorom ispunjava riječi koje su bile misao vodilja Elly Bašić, a one glase da ne neko dijete, nego svako dijete ima pravo na glazbeni odgoj“, istaknuo je Ilijaš.

U emotivnom govoru ravnateljica Glazbenog učilišta Mirela Buchberger Karlo je zahvalila svima koji su dali svoj doprinos da derutna i devastirana zgrada postane prekrasni objekt, spomenik kulture namijenjen Glazbenom učilištu Elly Bašić. Zahvalila je gradonačelniku Bandiću i predsjedniku Skupštine Prgometu što su prepoznali važnost umjetničkog obrazovanja kao kariku u odgoju i obrazovanju djece i mladih. Podsjetila je da je Glazbeno učilište Elly Bašić prije bilo u Mlinarskoj ulici, a u preseljenju u novi prostor sudjelovali su učenici, nastavnici i roditelji.

„Ponosna sam na uspjehe svojih učenika. U tijeku je 58. natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa, gdje su naši učenici ostvarili iznimne rezultate. Do sada su osvojili 41 prvu nagradu i 11 drugih nagrada“, rekla je ravnateljica. Navela je da je za svoj kvalitetan i predan rad škola dobila vrijedna priznanja istaknuvši da Glazbeno učilište svoj uspjeh već 55 godina temelji na postavkama funkcionalne muzičke pedagogije Elly Bašić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni