Otvorena monografska izložba Mersada Berbera

Otvorena monografska izložba Mersada Berbera

(“Tempo Secondo – Ada Berber”, 1985.)

„Nakon 31 godine možemo zaviriti i u nepoznatog Berbera. Pritom mislim na njegov impozantan crtački i slikarski mozaik širokog raspona sazdan od brojnih ciklusa i nikad viđen u ovoj postavi”, kazala je kustosica izložbe Jasmina Bavoljak

Ivana Vranješ

U Galeriji Klovićevi dvori sinoć je svečano otvorena monografska izložba bosanskohercegovačkog slikara i grafičara Mersada Berbera, koji je jedan od najznačajnijih umjetnika druge polovine 20 stoljeća. Izložba ima poseban značaj, jer nakon više od 31 godinu zagrebačka publika ima priliku ponovno vidjeti bogati opus Berbera, ali i upoznati ona djela koja još nisu viđena.

Na ovoj iznimnoj izložbi koja će biti otvorena do 30. lipnja izloženo je 195 djela, među kojima je 30 crteža i 40 grafika. Autorica i kustosica izložbe je Jasmina Bavoljak.

U prigodnom govoru ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić izrazio je zadovoljstvo što je izložba izazvala veliki interes ljubitelja umjetnosti.

„Kao najveća hrvatska galerija više puta smo u nekoliko posljednjih godina dokazali da uspijevamo svojim izložbama razotkriti nove vrijednosti i reafirmirati stare. Mojoj kolegici Petri Vugrinec, voditeljici programa i meni kao ravnatelju činilo se potrebnim izložiti opuse naših velikih umjetnika, suvremenika ili onih koji su to donedavno bili te ukazati na zaboravljene početke, iznijeti po strani ostavljene argumente, a sve kako bismo publiku podsjetili na njihovo stvaralaštvo“, rekao je Picukarić.

Podsjetio je da je Galerija Klovićevi dvori predstavila opuse Nives Kavurić-Kurtović, Dimitrija Popovića, Vaska Lipovca, Zlatka Price, Nikole Reisera te sada i Mersada Berbera.

„Vjerujemo da će nove generacije doživjet Berberov opus kao otkriće, nepoznatu trajnu vrijednost, kao klasiku, a slike kao svjedok jednog vremena koje je prošlo“, istaknuo je Picukarić.

Autorica i kustosica izložbe Jasmina Bavoljak je rekla kako se nakon 31 godine ovom izložbom želi zreliju publiku podsjetiti na značaj velikog umjetnika te mlađu upoznati s njegovim izrazito bogatim nasljeđem. Spomenula je da je Berber dobar dio svog života proveo u Zagrebu i Dubrovniku.

„Nakon 31 godine možemo zaviriti i u nepoznatog Berbera. Pritom mislim na njegov impozantan crtački i slikarski mozaik širokog raspona sazdan od brojnih ciklusa i nikad viđen u ovoj postavi”, kazala je Bavoljak.

“Kronike o Sarajevu” (1985.)

Pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste-Sočo zahvalila je Galeriji Klovićevi dvori što je u slijedu svojih izložbi modernih klasika omogućila uvid u opus velikog slikara i grafičara koji je svojim dugogodišnjim umjetničkim radom i stvaralaštvom ostao trajno utkan u umjetničku ostavštinu našeg podneblja.

„Kao crtač, slikar i grafičar svojim je suptilnim likovnim izričajem te virtuoznim crtežom ostavio prepoznatljiv trag umjetnosti 20. stoljeća. U svojim djelima uspio je ostvariti osebujan izraz istančane lirske osjetljivosti, nostalgične atmosfere, trajno prožete bosanskohercegovačkim motivima“, rekla je Hraste-Sočo. Naglasila je da Ministarstvo kulture podržava kulturne i izložbene projekte od nacionalnog značaja koji istražuju i valoriziraju umjetničke osobnosti i pojave te potiču mogućnost regionalne suradnje i razmjene.

Otvarajući izložbu gradonačelnik Zagreba Milan Bandić zahvalio je obitelji Berber što je sudjelovala u njezinoj realizaciji te je pozvao ljubitelje umjetnosti da razgledaju izložbu.

Uz brojne posjetitelje svečanom otvorenju izložbe nazočili su članovi obitelji Berber, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić te osobe iz javnog života.

Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović je izrazio zadovoljstvo što je izložba ponovno organizirana u Zagrebu.

„Mersad Berber je velika figura naše likovne scene. Njegove slike su nezaobilazni dio naše likovne kulture. Kao laika, impresionira me dosljednost i prepoznatljivost njegovog stila“, rekao je za ZG- magazin Josipović.

Umirovljenica Ankica je istaknula kako je izložba iznimno lijepa te je na jednoj svjetskoj razini. Kazala je kako su je dojmili osobito portreti ženskih likova.

„Obišla sam mnoge muzeje u Europi, ali ova izložba je nešto posebno. Obožavam Berbera. Puno je njegovih djela izloženo na izložbi, a svako je posebno na svoj način. Svakako ću doći ponovno razgledati izložbu“, rekla nam je gospođa Božena.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni