Otvorena konferencija o financiranje projekata iz fondova EU

Otvorena konferencija o financiranje projekata iz fondova EU

»Veliki projekti na kojima se u Gradu radi su modernizacija sustava vodoopskrbe i odvodnje te Centar za gospodarenje otpadom. Od manjih projekata izdvajamo Tehnološki park, sljemensku žičaru koju su građani istaknuli kao prioritetni te niz onih iz sfere prometa i energetske učinkovitosti«, istaknula je zamjenica Švaljek

Prva godišnja razvojno – financijska konferencija Financiranje projekata društvenog i gospodarskog razvoja Hrvatske iz fondova EU, na kojoj će u dva dana njezina trajanja sudjelovati preko 100 predavača sa nacionalne i lokalne scene Republike Hrvatske, počela je jučer u hotelu Esplanada. Skup je ocijenjen kao zdrav temelj za uspješno korištenje bespovratnih sredstava EU kao vrijedne poluge u podizanju ekonomskoga i socijalnog statusa Hrvatske.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika dr. sc Sandra Švaljek u svom je izlaganju na uvodnom panelu poručila kako su ovakve konferencije izvrstan način za upoznavanje s mogućnostima proširivanja baza znanja koje se nude za iskorištavanje fondova EU, ali i kako bi se dobila slika potencijalnih mogućnosti i problema.

Ocijenila je kako ESI fondovi ne mogu riješiti goruće hrvatske socijalne i gospodarske probleme, ali u značajnoj mjeri mogu doprinijeti njihovom rješavanju. Bespovratna sredstva, dodala je, imat će željeni učinak samo ako se koriste u skladu s već prepoznatim i specifičnim potrebama korisnika.

»U Gradu Zagrebu je to za potrebe građana, socijalnih, obrazovnih i zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava i poduzetnika, a sve s ciljem podizanja razine njihovih usluga. Veliki projekti na kojima se u Gradu radi su modernizacija sustava vodoopskrbe i odvodnje te Centar za gospodarenje otpadom. Od manjih projekata izdvajamo Tehnološki park, sljemensku žičaru koju su građani istaknuli kao prioritetni te niz onih iz sfere prometa i energetske učinkovitosti«, istaknula je zamjenica Švaljek.

No prema njezinim riječima, svi su ti projekti dugoročni i složeni, obvezuju na odgovornost, nepristranost te često nadilaze mandat nacionalne ili lokalne vlasti. »Iako će zasluge za pozitivan učinak korištenja ovih sredstava vjerojatno preuzeti naši nasljednici, mi imamo odgovornost i obvezu uložiti maksimalan napor da te dugoročne razvojne projekte započnemo već danas«, napomenula je.

Osim zamjenice gradonačelnika, na svečanome otvorenju Konferencije prisutnima su se obratili voditelj predstavništva Europske komisije u RH Branko Baričević te izvršna direktorica tvrtke Razbor Mirjana Samardžić Novoselec. Nakon njih, u ime pokrovitelja konferencije, glavne poruke su iznijeli predsjednik Hrvatske zajednice županija, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, predsjednik Udruge gradova u RH, gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk i dopredsjednik Udruge općina, načelnik Općine Jasenice Martin Baričević.

Razvojno-financijsku konferenciju organizira tvrtka Filipović s poslovno-stručnim partnerom, tvrtkom Razbor. (zagreb.hr / zg-magazin.com.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni