Otvorena javna rasprava o neradnoj nedjelji u Europskoj uniji

Otvorena javna rasprava o neradnoj nedjelji u Europskoj uniji

U Europskom savezu za nedjelju smatraju da zakonodavstvo i praksa, kako u Europskoj uniji, tako i državama članicama trebaju pružiti veću zaštitu zdravlja, sigurnosti i dostojanstva zaposlenih te da se mora aktivnije promovirati ravnoteža između obitelji i privatnog života s jedne strane i posla s druge

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir je tijekom debate Ključna uloga ravnoteže posao-život za europsku održivu budućnost koja je jučer održana u Bruxellesu podržala aktivnu raspravu o Direktivi o radnom vremenu (2001/88/EC) za koju se zalaže Europski savez za nedjelju. Debata je u povodu Europskog dana za neradnu nedjelju održana na inicijativu Ssaveza koji smatra da navedena Direktiva ne rješava na zadovoljavajući način problem ravnoteže između posla i privatnog života kao i da ne pruža dovoljno jamstva radnicima diljem Europe na jedan dan u tjednu kao zajednički dan za odmor sa članovima svojih obitelji.

»Brojne obitelji nemaju niti jedan dan u tjednu kada bi njihovi članovi mogli biti zajedno. U rijetkim slučajevima kada radnici u zamjenu za rad nedjeljom dobiju neki drugi slobodni dan u tjednu, to ne može biti adekvatna zamjena jer drugi članovi obitelji taj dan nemaju slobodan«, rekla je u povodu Europskog dana za neradnu nedjelju Marijana Petir. Dodala je kako se to najviše odnosi na radnike i radnice u trgovini koji nerijetko rade i po tri tjedna bez i jednog dana odmora za minimalne plaće te stoga smatra da im je potrebno osigurati dostojanstveno radno vrijeme i pravo na tjedni odmor koji mogu provesti sa članovima svoje obitelji.

»Zajednički dan za odmor u tradiciji hrvatskog i europskog društva je nedjelja i zato se zalažem za slobodnu nedjelju za zaposlene«, poručila je Petir koja je u vrijeme dok je bila zastupnica u Hrvatskom saboru predlagala da se odredba o slobodnoj nedjelji nedjeljom unese u Zakon o trgovini, što je u čak dva navrata Hrvatski sabor prihvatio da bi potom Odlukom Ustavnog suda ta odredba bila stavljena van snage.

Navedenom Direktivom nastoje se osigurati minimalni standardi, zajednički svim državama članicama, za zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika od rizika povezanih s prekomjernim ili neprikladnim brojem radnih sati i nedovoljnim vremenom za odmor i oporavak od rada. U Europskom savezu za nedjelju smatraju da zakonodavstvo i praksa, kako u Europskoj uniji, tako i državama članicama trebaju pružiti veću zaštitu zdravlja, sigurnosti i dostojanstva zaposlenih te da se mora aktivnije promovirati ravnoteža između obitelji i privatnog života s jedne strane i posla s druge.

U tijeku je javno savjetovanje o Direktivi o radnom vremenu te Savez ističe da je sada trenutak da se aktivnim djelovanjem promovira i ponovo integrira nedjelja kao dan koji služi za odmor te da se naglasi važnost primjerenih radnih uvjeta za sve radnike. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni