Otvorena izložba “Zagrebačke vizure”

Otvorena izložba “Zagrebačke vizure”

„Nakon pet godina rada likovne i akvarel radionice naši seniori imaju priliku pokazati koliko su napredovali i razvili svoje skrivene talente, za koje nisu niti znali da postoje dok nisu otišli u mirovinu. “, rekla je Ines Vrban, upraviteljica zaklade “Zajednički put”

U povodu Europskog dana međugeneracijske solidarnosti u ponedeljak je u auli Gradskog poglavarstva otvorena izložba pod nazivom “Zagrebačke vizure”. Na izložbi su izložene slike s motivima Zagreba polaznika likovne radionice zaklade “Zajednički put”. Izložba je otvorena do 7 svibnja.

„Nakon pet godina rada likovne i akvarel radionice naši seniori imaju priliku pokazati koliko su napredovali i razvili svoje skrivene talente, za koje nisu niti znali da postoje dok nisu otišli u mirovinu. Dosad su izlagali u knjižnicama i nekim drugim prostorima te mi je drago da imaju danas priliku izlagati u Gradskoj upravi“, rekla je Ines Vrban, upraviteljica zaklade “Zajednički put”. Podsjetila je da je zakladu osnovao Grad Zagreb na inicijativu Matice umirovljenika i da raznim aktivnostima znatno podiže kvalitetu starijih osoba koji postaju najbrojnija populacija u gradu Zagrebu.

„U ožujku prošle godine smo otvorili edukativno-istraživački centar, gdje provodimo neke aktivnosti. U našem Senior centru prolazi kroz razne radionice više od 500 ljudi. Imamo više od 25 radionica, od onih rekreativnih, zdravstvenih, kreativnih. Imamo i psihološku radionicu, jer dosta korisnika gubi svoje bračne partnere što je za njih vrlo stresno“, istaknula je Vrban. Dodala je kako im aktivnosti u radionicama pružaju osjećaj društvene korisnosti i nakon odlaska u mirovinu.

„Mnogi tvrde da su se preporodili, stekli su novu obitelji, sklopili nova prijateljstva“, rekla je Vrban

Zamjenica zagrebačkog gradonečelnika Olivera Majić je naglasila kako Grad provodeći politiku aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti trajno podupire sve aktivnosti poboljšanja kvalitete života najstarijih sugrađana.

Olivera Majić daje izjavu novinarima

„Ova današnja izložba svjedoči povezanost naših mudrih i kreativnih sugrađana s gradom Zagrebom“, rekla je Majić. Zahvalila je medijma koji prate ovakve događaje i na taj način potiču međugeneracijsku solidarnost.

„Na ovoj izložbi izložena je moja slika kip svetog Juraja kod HNK-a. Slikarstvom se bavim četiri godine, počela sam slikati sa 71 godinom i to mi jako puno znači, osim što mi pruža zadovoljstvo i družim se s drugim polaznicima likovne radionice. Moja prijateljica Slavica i ja prije dva mjeseca imale smo i izložbu u Domu umirovljenika Medeveščak, a polaznici radionice dva puta godišnje imaju i zajedničke izložbe na raznim mjestima u Zagrebu. Što se mene tiče slikat ću dokle god budem mogla“, rekla je Ana Đikanović. Osim slikanjem bavi se i izradom nakita od perlica te volontira s tražiteljima azila.

„S još nekim volonterima zaklade pomažem tražiteljima azila u učenju hrvatskog jezika. Predivno se osjećam. Koliko god bilo traumatično ti ljudi imaju puno topline i ljubavi te je za mene nevjerojatan osjećaj raditi s njima“, dodala je Đikanović.

Umirovljenica Slavica Marečić Dančević izrazila je zadovoljstvo što nekoliko svojih slika izlaže u zgradi Gradske uprave, gdje je provela dio svog radnog vijeka. Unatoč što je otišla u mirovinu prije deset godina vrlo je aktivna, svoje slobodno vrijeme ispunjava raznim aktivnostima.

„Slikanjem se bavim tri i pol godine, a došla sam s prijateljicom Anom Đikanović. Odlučila sam se baviti slikarstvom, jer volim lijepe stvari, uvijek me je umjetnost zanimala, a ovo je način da iskoristim svoje slobodno vrijeme za nešto lijepo i slikarstvo potpuno ispunjava moj život“, rekla je Slavica Marečić Dančević.

Na izložbi su izložene njezine slike Hendrixova mosta i rijetkog cvijeća koje je zapazila u Botaničkom vrtu.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni