Otvorena izložba “Zagreb – grad koji treba našu ljubav”

Otvorena izložba “Zagreb – grad koji treba našu ljubav”

„Zadaća svih nas je da pomognemo obnovi Zagreba, povećamo sigurnost, da nepogodu koja nas je pogodila pokušamo iskoristiti kako bi grad bio uređeniji i sigurniji u narednim godinama“, poručio je čelnik Vlade Andrej Plenković

Ivana Vranješ

Na Europskom trgu jučer je u 17 sati otvorena izložba pod nazivom „ Zagreb – grad koji treba našu ljubav”. Izložbu su otvorili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, članica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić. Kroz 34 fotografije koje je snimilo 15 iskusnih fotoreportera Cropixa prikazane su posljedice razornog potresa koji je pogodio Zagreb 22. rujna u ranim jutarnjim satima.

Osim oštećenih zgrada na fotografijama su zabilježene i emocije ljudi koji su ostali bez svojih domova.

Izložba je podijeljena u šest tematskih cjelina, a posjetitelji je mogu razgledati mjesec dana. Na svečanom otvorenju izložbe prikazan je i dokumentarni film o potresu Ukradeno proljeće autora Borisa Orešića. Film je prikaz onoga što su fotoreporteri snimili u razgovoru s građanima na cesti, u porušenim domovima i bolnicama.

„Izložbom fotografija Zagreb – grad koji treba našu ljubav i dokumentarnim filmom Ukradeno proljeće naša je želja bila da na drugačiji, dostojanstveniji način prikažemo potres, jedan od najtragičnijih događaja koji nas je zadesio. Odlučili smo da izložbu fotografija organiziramo u samom srcu grada, na otvorenom, tamo gdje je grad najviše stradao“, rekao je Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista. Naglasio je da fotografije koje su fotoreporteri snimili na licu mjesta omogućuju da potres pamte i buduće generacije.

Gradonačelnik Milan Bandić osvrnuo se na naziv izložbe istaknuvši da Zagreb ima ljubavi na izvoz, što je dobro. „Zagreb prije svega treba solidarnost i našu pomoć. Zato me vesele i amandmani koji su u Hrvatskom saboru i Zakon koji samo što nije donesen”, rekao je gradonačelnik. Naglasio je da Zakon treba donijeti što prije da se krene u obnovu Zagreba i pomogne unesrećenim ljudima.

„Vlada i Grad Zagreb mogu to napraviti jedino zajedno”, poručio je Bandić. Spomenuo je da je za obnovu Zagreba već dobiveno 90 milijuna eura, ali “lakše bi podnio da je iznos manji, a da u potresu život nije izgubila 15-godišnja djevojka”. „Novci će doći, Zagreb ćemo obnoviti, ali život ne možemo vratiti”, izjavio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji poginule 15-godišnjakinje, kao i dvojci bivših hrvatskih branitelja koji su smrtno stradali prilikom sanacije šteta od potresa.

Naglasio je da slijedi obnova grada te je pripremljen temeljit i cjelovit Zakon o obnovi Zagreba, a u tome su svi dali svoj doprinos.

„Poruka koju smo poslali bila je da Zakon o obnovi Zagreba usvojimo sa što širom potporom saborskih zastupnika i klubova. Čvrsto stojimo kod toga da je ovo projekt ne samo Vlade, nego i Grada Zagreba, ali i dviju županija. Naša je zadaća da kroz Zakon podignemo protupotresnu zaštitu, to je temeljni cilj konstrukcijske obnove“, izjavio je Plenković. Naglasio je da su dobivena sredstva za obnovu iz EU Fonda solidarnosti, ali to nisu jedini izvori financiranja već su poduzeti određeni koraci i s Europskom razvojnom bankom i Svjetskom bankom te postoje sredstva iz državnog i gradskog proračuna.

„Zadaća svih nas je da pomognemo obnovi Zagreba, povećamo sigurnost, da nepogodu koja nas je pogodila pokušamo iskoristiti kako bi grad bio uređeniji i sigurniji u narednim godinama. Snažna odluka Vlade da država pomogne u obnovi ne samo javnih nego i privatnih zgrada je u biti poruka solidarnosti cijele Hrvatske da pomognemo građanima Zagreba“, zaključio je Plenković.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni