Otvorena izložba umjetnina iz zbirke Asima Kurjaka

Otvorena izložba umjetnina iz zbirke Asima Kurjaka

Vlasnik zbirke kaže da se za vrijeme svoje liječničke služe opuštao uz izložene slike, a čini to još i danas otkrivajući svaki put neku novu poruku i sadržaj

Ivana Vranješ

U sklopu ciklusa „Privatne kolekcije u javnoj instituciji“ sinoć je u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu otvorena izložba umjetnina iz zbirke Asima Kurjaka.

Ugledni liječnik i znanstvenik već je 53 godine strastveni kolekcionar umjetničkih djela. Iz zbirke Kurjak na izložbi je izloženo 160 djela u različitim tehnikama i formatima. Djela su to koja potpisuju Mateo Celestin Medović, Vlaho Bukovac, Slava Raškaj, Vladimir Becić, Edo Murtić, Ivan Generalić, Zlatko Prica, Ivan Lacković Croata, Ivan Rabuzina i drugi istaknuti slikari.

Autor ove vrijedne izložbe je povjesničar umjetnosti Igor Zidić. „Ovo je četvrta izložba iz našeg ciklusa Privatne kolekcije u javnoj instituciji. Započeli smo 2014. godine s predstavljanjem hrvatskih kolekcionara ponajboljih hrvatskih kolekcija. S predstavljanjem kolekcije je započeo Davor Vugrinec, nakon toga predstavljena je kolekcija Hanžeković, a prošle godine kolekcija Roglić. Ove godine smo počašćeni da jedan dio radova iz bogate zbirke Kurjak možemo prikazati u naredna dva mjeseca“, rekla je ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić.

Vladimir Varlaj: “Predio” (1943.)

Svoju kolekcionarsku strast je pojasnio prof. dr. Asim Kurjak. „Od prvobitnog interesa prema slici nastaje hobi koji je prerastao u ovisnost. Posljednju kunu bih dao za dobru sliku i tu ljubav sam prenio u ova djela koja su izložena. Ova izložba je dio mojih mojih emocija, radosti. Ova izložba nosi tu posebnu komponentu“, istaknuo je Kurjak. Dodao je da se za vrijeme svoje liječničke služe opuštao uz slike tih umjetnika, a čini to još i danas otkrivajući svaki put neku novu poruku, neki novi sadržaj. Naglasio je kako u izboru slika koje će kupiti danas poštuje dva kriterija, jedan je kvaliteta slike, neovisno o povijesnom razdoblju u kojem je slika nastala, a drugi je dopadljivost.

„Slika mora prvo osvojiti mene, a poslije ulazi u moju zbirku”, kazao je doktor Kurjak.

Mnogobrojnim uzvanicima iz kulturnog, javnog i društvenog života obratio se gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je zahvalio doktoru Kurjaku na njegovoj strasti prema kolekcionarstvu.

„Još jednom se pokazalo da Zagrepčani znaju cijeniti istinske vrijednosti, a posebno ljude koji korespondiraju ili čitaju znakove vremena“, rekao je gradonačelnik Bandić otvarajući izložbu. Pozvao je i druge kolekcionare da podjele ljepotu umjetnosti i javnosti predstave svoje vrijedne zbirke.

Među uzvanicima je bio bivši predsjednik Republike i profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Ivo Josipović.

„Tek me čeka pravo razgledavanje ove izložbe, što je moguće izvan ovakvih svečanih otvorenja na kojima se zasluženo odaje priznanje. Profesor Kurjak je ne samo veliki liječnik, nego je i veliki kolekcionar. Ova njegova kolekcija je zaista vrijedno kulturno blago. Na tome mu zahvaljujem i čestitam i želim još puno lijepih slika u njegovoj kolekciji“, rekao je za ZG-magazin Josipović.

Posjetitelji izložbu mogu razgledati do 17. ožujka.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni