Otvorena izložba “Učenjaci drevne Kine – u potrazi za životom i duhom”

Otvorena izložba “Učenjaci drevne Kine – u potrazi za životom i duhom”

(Foto: https://vlada.gov.hr)

„Još uvijek nema izravne zračne linije koja nas povezuje. Stoga broj kineskih turista ne zadovoljava tržišnim zahtjevima. Nadam se da će doći taj dan kada će se ostvariti izravna zračna linija i to će hrvatska i kineska vlada aktivno poticati”, istaknuo je predsjednik kineske vlade Li Keqiang

Predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang i predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu su u Galeriji Klovićevi dvori otvorili izložbu „Učenjaci drevne Kine – u potrazi za životom i duhom”, koja predstavlja različite aspekte djelovanja učenjaka drevne Kine.

Na izložbi je izloženo 90 predmeta, među kojima su kaligrafija, slike, keramike, predmeti od žada i bronce te namještaj i tekstil. Izložbu su zajednički pripremili Kineski narodni muzej iz Pekinga i Galerija Klovićevi dvori, a njezinim otvaranjem označen je početak hrvatsko-kineske godine kulture i turizma.

U prigodnom govoru predsjednik Vlade Andrej Plenković je naglasio kako hrvatsko-kineska godina kulture i turizma treba utvrditi prijateljstvo hrvatskog i kineskog naroda i suradnju, što je iznimno značajno za obje zemlje. Dodao je da program i razmjene koje će se odvijati tijekom cijele godine potječu iz ideje povezivanja Hrvatske i Kine.

Kineski premijer Li i predsjednik hrvatske Vlade Plenković su nakon službenog sastanka razmijenili darove. Plenković je kao veliki ljubitelj košarke na dar dobio košarkašku loptu i dres, a kineski premijer je dobio napredan električni bicikl Greyp (Rimac) te nogometnu loptu Hrvatskog nogometnog saveza s potpisima hrvatskih nogometaša.

Premijer Plenković je rekao da će izložba predstaviti djela koja će publici ilustrirati esenciju tradicionalne kineske kulture koju su stvarali drevni eruditi prikazom njihovog bogatog života i stvaralaštva.

„Posebno mjesto smo posvetili kulturi u širem kontekstu sastanka 16 premijera država srednje i istočne Europe i kineskog premijera, osobito u svjetlu kada se Hrvatska sprema da iduće godine u prvih šest mjeseci bude na čelu uropske unije, a ujedno da Rijeka bude europska prijestolnica kulture”, istaknuo je Plenković.

Predsjednik kineske vlade je rekao da kada gledamo unatrag moramo spomenuti mediteransku civilizaciju, čija je hrvatska kultura važan čimbenik.

„Hrvatska je zemlja s tisuću otoka. Upravo je Marko Polo rođen na jednom od tih otoka i prvi je povezao civilizaciju istoka i zapada”, istaknuo je Li Keqiang.

“Čim sam stupio na hrvatsko tlo, osjetio sam šarmantnu civilizaciju s lijepom prirodom i gostoprimstvo domaćina”, napomenuo je. Spomenuo je da je 250 tisuća kineskih turista posjetilo Hrvatsku, a uvjeren je da su bili i gosti grada Dubrovnika.

„Još uvijek nema izravne zračne linije koja nas povezuje. Stoga broj kineskih turista ne zadovoljava tržišnim zahtjevima. Nadam se da će doći taj dan kada će se ostvariti izravna zračna linija i to će hrvatska i kineska vlada aktivno poticati”, istaknuo je predsjednik kineske vlade. Zahvalio je premijeru Plenkovću što poklanja veliku pozornost izložbi „Učenjaci drevne Kine – u potrazi za životom i duhom”, koju posjetitelji mogu razgledati do 9. lipnja.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni