Otvorena izložba „Titanic“

Otvorena izložba „Titanic“

Pozderac je najavio kako će se u spomen-kući „Titanic 100“, između ostaloga, urediti dvije kabine, kao identične replike kabina kakve su postojale na brodu. Jedna će biti kopija kabine s četiri kreveta, a druga kopija kabine prvoga razreda u kakvoj su putovali turisti. Uredit će se i muzeji dio s izlošcima te kafić Café Parisien, po uzoru na kavanu s Titanica

Tekst i foto: Boris Jagačić

U prostorijama Turističke zajednice zagrebačke županije u Preradovićevoj 42  danas je otvorena izložba kojom je obilježena  101. godišnjica od potonuća jednog od najluksuznijih i najmoćnijih putničkih brodova u povijesti – Titanica. Na brodu je bilo čak 30 hrvatskih iseljenika, a jedan od putnika bio je Stjepan Turčin iz sela Bratina, kraj Pisarovine. Upravo ta povijesna činjenica poslužila je kao polazišna ideja Udruzi „Titanic 100“ da na mjestu njegove kuće postavi temeljni kamen za izgradnju spomen-kuće s tematskim parkom „Titanic 100“, čija će izgradnja, kako je istaknula predsjednica TZZŽ-a Ružica Rašperić,  uvelike obogatiti turističku ponudu Zagrebačke županije, a Bratinu učiniti atraktivnom mikro destinacijom.

TZZZ

Titanic je na svoje prvo i posljednje putovanje krenuo iz Southamptona 10. travnja 1912. godine. U nedjelju, 14. travnja, u 23.40 (brodsko vrijeme) udario je u ledeni brijeg. Potonuo je dva sata i četrdeset minuta kasnije, u 02.20 sati. O Titanicu su napisane knjige, snimljeni brojni dokumentarni i igrani filmovi i teško je danas uopće pronaći neki podatak vezan uz njega, a da nije opće poznat, ili barem dijelu javnosti.

O projektu Udruge „Titanic 100“ govorio je njezin predsjednik Alija Pozderac, a izložbu je otvorio načelnik Općine Pisarovina Tomo Kovačić. Izložbu postavlja Udruga „Titanic 100“ u suradnji s TZO Pisarovine, a moći će se pogledati do 7. svibnja 2013.

Titanic_izlozbaPozderac je najavio kako će se u spomen-kući „Titanic 100“, između ostaloga, urediti dvije kabine, kao identične replike kabina kakve su postojale na brodu. Jedna će biti kopija kabine s četiri kreveta, a druga kopija kabine prvoga razreda u kakvoj su putovali turisti. U sklopu kuće uredit će se i muzeji dio s izlošcima te kafić Café Parisien, po uzoru na kavanu s Titanica.

U tematskom parku oko kuće zasađeno je 40 breza od kojih svaka nosi ime u spomen na osobe iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine koje su putovale na Titanicu.  Predviđeno je da se u tematskom parku još nađu i fontana lopoča, dok će se na obližnjem jezercu postaviti silueta Titanica.

Pozderac je istaknuo kako će udruga poraditi i na tome da se oda počast i posadi broda Carpathia, koju se baš i ne spominje, a bez koje ne bi preživjelo ni onih 708  brodolomaca s Titanica. K tome, na Carpathiji je, što je manje poznato, bilo 84 članova posade iz Hrvatske, uglavnom primorja.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i hrvatski titanolog Slobodan Novković koji je napisao već dvije knjige o slavnom brodu. Jedna od njih je „Titanic – između povijesti i mitologije“ i „Titanic – Hrvati u katastrofi stoljeća“.

 

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni