Otvorena izložba ruskog avangardnog umjetnika Aleksandra Rodčenka

Otvorena izložba ruskog avangardnog umjetnika Aleksandra Rodčenka

(Naslovna fotografija:  MUO)

Izložba značajnog europskog fotografa i umjetnika koji je djelovao na području slikarstva, grafičkog dizajna, kazališta filma te prvenstveno fotografije dio je je programa Dana Moskve u Zagrebu

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sinoć je Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) otvorio izložbu Aleksandra Rodčenka1 „Revolucija u fotografiji“, na kojoj je po prvi put hrvatskoj publici predstavljen fotografski opus jednog od najznačajnijih predstavnika ruske avangarde.

Ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović istaknuo je da ne samo fotografski, nego i cjelokupni umjetnički opus Aleksandra Rodčenka temelj suvremene umjetnosti kakvu danas poznajemo. Izrazio je zadovoljstvo što je MUO ovu izložbu organizirao u suradnji s Multimedijskim umjetničkim muzejom u Moskvi, iznimno atraktivnim i propulzivnim izložbenim prostor na svjetskoj razini.

Najavio je da će i 27. lipnja MUO u moskovskom Multimedijskom umjetničkom muzeju otvoriti svoju izložbu pod nazivom “Klasici hrvatske fotografije”.

„S Multimedijskim umjetničkim muzejom u Moskvi ostvarili smo izuzetnu suradnju. Neprocjenjivo je imati priliku postaviti našu izložbu, prikazati djelić bogatog hrvatskog umjetničkog stvaralaštva na tako prestižnom mjestu i istovremeno ugostiti značajnog umjetnika 20 stoljeća. To nama, radnicima u kulturi obogaćuje naše iskustvo, pokazuje nove pravce, tendencije u pregledavanju umjetnosti, ali i u samoj produkciji izložbi”, rekla je Adrijana Prlić, kustosica izložbe „Revolucija u fotografiji“. Dodala je da suradnja između dvije međunarodne institucije ujedno i predivan način komunikacije između dvije države.

Znanstveni direktor moskovskog Multimedijskog umjetničkog muzeja Sergej Burasovsky je naglasio da je Aleksandar Rodčenko u sovjetskoj fotografiji zauzimao jednako značajno mjesto kao što je u ruskom pjesništvu zauzimao Vladimir Majakovski.

„Rodčenko je došao u fotografiju kao iskusan majstor i sve ideje konstruktivizma je unio u fotografiju. Na ovoj izložbi smo htjeli pokazati sve strane njegovog stvaralaštva”, kazao je Burasovsky.

A. Rodčenko i V. Stepanova 1920-ih godina

Brojne ljubitelje umjetnosti pozdravio je i veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov, koji je spomenuo da su prošle godine u Zagrebu nastupile zvijezde ruskog baleta iz Sankt- Peterburga, gostovala je izložba Ermitaža “Katarina Velika – ruska carica”, večeras je otvorena izložba Aleksandra Rodčenka, a 28. lipnja će u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu nastupiti ruski balet Boljšoj teatar.

„Drago nam je što hrvatska javnost ima priliku upoznati radove Rodčenka. Postao je slavan nakon svoje smrti, pedesetih godina prošlog stoljeća, ali on je velik. Ponosni smo što je iza sebe ostavio puno djela i ima puno svojih sljedbenika“, izjavio je veleposlanik Azimov.

Na ovoj vrijednoj izložbi izloženo je 150 fotografskih radova nastalih tijekom 1920-ih i 1930-ih godina te i nekoliko fotomontaža.

U skladu s revolucionarnim duhom dominiraju teme rada, tvornica, strojeva, moderne arhitekture i sporta, ali i portreti radnika i umjetnika, prvenstveno književnika kao što su Sergej Tretjakov, Vladimir Majakovski ili Osip Brik, čija je karikatura rađena za naslovnicu kultnog ruskog avangardnog časopisa LEF s kojim je Rodčenko redovito surađivao.

Izložba značajnog europskog fotografa i umjetnika koji je djelovao na području slikarstva, grafičkog dizajna, kazališta filma te prvenstveno fotografije dio je je programa Dana Moskve u Zagrebu.

Zagrepčani i gosti Zagreba izložbu mogu razgledati do 8. rujna.

Ivana Vranješ


1  Rodčenko, Aleksandr Mihajlovič, ruski slikar, kipar, fotograf i oblikovatelj (Sankt Peterburg, 15. XII. 1891 – Moskva, 3. XII. 1956). Jedan od glavnih pokretača apstraktnih težnji u Rusiji, osobito → konstruktivizma. Od 1922. bavio se isključivo fotografijom, filmom i grafičkim i industrijskim oblikovanjem.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni