Otvorena izložba “Rromengo drom – Tisuću godina migracija Roma”

Otvorena izložba “Rromengo drom – Tisuću godina migracija Roma”

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi rekao je da je izložba jedan od načina da se u javnosti promjeni negativna percepcija romske zajednice

U Arheološkom muzeju u srijedu je otvorena izložba „Rromengo drom – Tisuću godina migracije Roma“. Izložbu su u povodu Svjetskog dana Roma, 6. travnja, organizirali Savez Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara, saborski zastupnik Veljko Kajtazi i Arheološki muzej.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH Branko Sočanec, predstavnici romskih udruga, vjerskih zajednica i nacionalnih manjina, nekoliko saborskih zastupnika i drugi uzvanici. U glazbenom programu nastupio je Kanđo bend.

Otvarajući izložbu gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je rekao kako su Romi uz sve nedaće i sva stradanja ostali „na nogama”, što je rijetkost. Naglasio je kako je sretan zbog prijateljstva s Romima te da zajednički moraju napraviti još puno posla što se tiče obrazovanja i uvjeta života Roma u gradu Zagrebu, ali i u Hrvatskoj.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi zahvalio je Savezu Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara i djelatnicima Arheološkog muzeja što su omogućili ovu izložbu te Gradu Zagrebu i gradonačelniku Bandiću koji je prepooznao rad Saveza Roma i prihvatio da se romski nacionalni praznici obilježavaju u nacionalnim i gradskim institucijama.

„Takav pristup jedna je nova slika romske zajednice te prilika da romska zajednica svoju tradiciju i kulturu prezentira iz vlastite perspektive uz podršku institucije kao što je Arheološki muzej. To je jedini način da se negativna percepcija zajednice u javnosti promjeni i da se uz romsku manjinu počnu vezati ovakve pozitivne priče nasuprost uvriježenih stereotipa i predrasuda“, istaknuo je Kajtazi. Dodao je kako se Romi diljem Europe u suradnji s akademskom zajednicom i nevladinim sektorom ove godine pripremaju obilježiti 1000 godina svoje migracije s područja sjeverne Indije.

„Središnja tema izložbe je migracija Roma i time je obuhvaćena gotovo cijela povijest romskog naroda“, poručio je Kajtazi.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Sanjin Mihelić je rekao kako je povijest Roma fascinantna, onoliko koliko je i teška te se o njoj vrlo malo zna.

„S druge strane kvalitetna spoznaja o prošlosti na neki način je nužan preduvjet da bi sadašnjost, a još važnije budućnost Roma u Zagrebu i Hrvatskoj učinili što kvalitetnijom, vedrijom i ljepšom”, istaknuo je Mihelić. Zahvalio je svima koji su pridonijeli realizaciji izložbe.

Ova jedinstvena izložba prati kronološki slijed romskih migracija u tri etape, prva migracija iz Indije u Europu,a zatim u Bizant, druga migracija Roma sredinom 19 stoljeća do Drugog svjetskog rata; genocid nacističkog režima nad Romima i treća migracija Roma u drugoj polovici 20 stoljeća; prikaz romske zajednice u današnjem društvu.

Na izložbi su izložene fotografije Roma, tradicionalna romska nošnja, tradicionalni romski predmeti kao što su romska zastava, drveni kotač s romskih kola, ali i knjige, publikacije i časopisi koji su dio bogatog izdavačkog opusa Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara te kopije dokumenata o stradanju Roma u drugom svjetskom ratu u logoru Jasenovac.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti i dva filma, a u sklopu izložbe održat će se i serija tematskih predavanja vezanih uz izložbu od strane profesora Lajtifa Demira i profesora Tvrtka Jakovine s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Izložba je otvorena do 8 travnja.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni