Otvorena izložba “Priča o cekeru”

Otvorena izložba “Priča o cekeru”

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak, 1. veljače 2022.  godine, u Hrvatskoj kući Materina priča otvorila izložbu pod nazivom „Priča o cekeru“.

Izložba je dio projekta očuvanja i promicanja tradicije izrade cekera od kukuruzne komušine, koja je biološki ostatak u poljoprivrednoj proizvodnji. Cilj manifestacije je promicanje poljoprivrede, vrijednosti ruralnog prostora i kulturne baštine, dok je pletenje cekera od komušine kukuruza stoljetna vještina i tradicija žena ruralnih prostora u Hrvatskoj.

Uz ministricu na otvorenju su bili predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijane Petir, izaslanik gradonačelnika Zagreba Dejan Jajić te autorica dizajna Mina Petra Petričec.

Dosad je Hrvatsku kuću Materina priča posjetilo čak 30 tisuća ljudi, a ove godine za sve posjetitelje je otvorena od 1. do 28. veljače 2022. godine. Petričec je oblikovala je ceker kao ekološki uporabni suvenir s motivima narodnih nošnji, čiju vrijednost potvrđuju brojna priznanja i nagrade: Zlatna medalja na 1. Salonu inovacija u Bjelovaru, Grand Prix i Prva nagrada izložbe suvenira Kvarner Expo u Opatiji, Priznanje Suncokret ruralnog turizma, Zagreb 2020.

»Pri izradi suvenira – CEKERA sudjeluju udruge, narodni  umjetnici i obiteljska gospodarstva s područja cijele Hrvatske. Na taj način svi zajedno čuvamo i promičemo poljoprivredu, vrijednost ruralnih prostora, kulturnu baštinu i rukotvorstvo te jačamo žensko poduzetništvo i turističku ponudu«, ističe Petričec.

»Riječ je o sjajnom primjeru vrijednog hrvatskog suvenira prožetog maštovitim dizajnom, a koji nastaje od ostataka od poljoprivredne proizvodnje, uz korištenje prirodnih materijala i ručnu izradu bez utroška energije te promociju kulturne baštine ruralnih krajeva. Zbog ovakvih priča upravo objavljujemo novi Javni poziv, vrijedan milijun kuna, za udruge koje svojim djelovanjem promiču poljoprivredu i hrvatsko selo«, izjavila je ministrica Vučković povodom otvorenja izložbe.

Javni poziv je dostupa na ovoj poveznici. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni