Otvorena izložba “Povijesna uloga Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti”

Otvorena izložba “Povijesna uloga Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti”

U Zagrebu je otvorena izložba “Povijesna uloga Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti”. Izložbu je otvorio aktualni predsjednik Sabora Željko Reiner u ponedjeljak, 6. lipnja u Hrvatskom državnom arhivu. Tako je na simbolički način obilježen i Međunarodni dan arhiva.

“Ovom se izložbom ukazuje na bitnu ulogu koju je Hrvatski sabor imao u očuvanju hrvatske državnosti kroz minula stoljeća, a koja je dosegla vrhunac donošenjem Ustavne odluke o samostalnosti i suverenosti 25. lipnja 1991. te Odluke o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske sa SRFJ 8. listopada 1991. godine”, rekao je jedan od autora izložbe Ladislav Dobrica.

Predsjednik Sabora Željko Reiner kazao je da izložba svjedoči o višestoljetnoj grčevitoj borbi malog naroda za svojom slobodom u srazu s interesima većih naroda i o njegovoj sve većoj samosvijesti. “Svoju ulogu čuvara hrvatske državnosti Sabor je potvrdio i učvrstio početkom devedesetih godina 20. stoljeća, kad je nizom odluka uspravljena slobodna, neovisna, demokratska Hrvatska, članica NATO-a i EU-a”, izjavio je Reiner.

Izložba, koja je postavljena u povodu 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, sastoji se od četiri dijela. Prva cjelina pokriva razdoblje feudalizma od 13. do 19. stoljeća, druga građansko razdoblje Hrvatske, treća razdoblje Hrvatske u SFRJ, i četvrta vrijeme konstituiranja Hrvatskoga sabora.

“Hrvatsku arhivistiku stoljećima su gradili deseci arhivara koji u širim krugovima nisu poznati”, pojasnio je v.d. ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva Mario Stipančević, odajući im počast.

Izložbu “Povijesna uloga Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti” moguće je pogledati do kraja kolovoza.

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni