Otvorena izložba Potresni MUO: Od potresa do potresa 1880.-2020.

Otvorena izložba Potresni MUO: Od potresa do potresa 1880.-2020.

(Foto: MUO / Facebook)

Gradonačelnik Milan Bandić je poručio kako su u veljači sanjali da će 140. obljetnica Muzeja za umjetnost i obrt biti obilježena na drugačiji način: „Nažalost, osam mjeseci nakon stravičnog potresa danas smo u ranjenom Muzeju i ranjenom Zagrebu”

Ivana Vranješ

U Muzeju za umjetnost i obrt sinoć je otvorena izložba “Potresni MUO: Od potresa do potresa 1880.-2020.” koja je posvećena 140. obljetnici djelovanja vrlo značajnog muzeja u ovom dijelu Europe.

Ovom izložbom je na jedinstven način dočarana povijest Muzeja u razdoblju između dva velika zagrebačka potresa te njegova neraskidiva veza sa Zagrebom. Na izložbi se kroz nekoliko fotografija prikazuje stradanje MUO-a i Zagreba u potresima 1880. i 2020., a o stradanju Muzeja svjedoče i izloženi oštećeni predmeti.

Izložbu su razgledali predsjednik Republike Zoran Milanović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić, a zainteresirani građani izložbu mogu posjetiti od 25. studenoga 2020. do 24. siječnja 2021. godine.

Predsjednik Zoran Milanović je istaknuo da je potres koji je krajem ožujka pogodio Zagreb bio neugodan i kod ljudi je izazvao mnoge reakcije u kojima je bilo mješavine tuge i bijesa.

„Zagreb je u posljednjih 150 godina u usporedbi s drugim gradovima u Europi na ovom trusnom, ali ne posve trusnom području, nego na području nemira, ratova, stradanja, ubijanja nastradao zapravo jako malo”, rekao je Milanović. Ustvrdio je da dok su drugi gradovi bili gaženi, uništavani, paljeni, bombardirani, Zagreb je bio relativno malo na udaru. Naglasio je da je Zagreb lijep grad, među 20-tak najljepših u Europi.

„Zagreb čeka da ga se konačno i definitivno dotjera, a tu je potrebna sprega građana, vlasnika, grada i hrvatske države”, izjavio je predsjednik.

Gradonačelnik Milan Bandić je poručio kako su u veljači sanjali da će 140. obljetnica Muzeja za umjetnost i obrt biti obilježena na drugačiji način. „Nažalost, osam mjeseci nakon stravičnog potresa danas smo u ranjenom Muzeju i ranjenom Zagrebu. No, obnovit ćemo ovaj muzej, bit će još ljepši nego što je bio, a cjelovito ćemo obnoviti Zagreb i bit će ljepši nego što je bio“, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

Pročelnica Vuković-Runjić je rekla da ju je izložba potresla. “Imala sam osjećaj da se vraćam u to jutro, 22. ožujka kad se dogodio potres”, dodala je. Izrazila je žaljenje što je puno kulturnih objekata stradalo u potresu, a kako je rekla najveća žrtva je MUO te je stoga dragocjeno iskustvo biti na ovoj izložbi.

Ministrica Obuljen Koržinek je istaknula da MUO otvara svoja vrata u zaista neobičnim okolnostima želeći prikazati građanima kroz ovu izložbu samo jedan mali djelić svog stradanja. Spomenula je da je obnovi kulturne baštine namijenjeno više od 100 milijuna eura te je izrazila uvjerenje da će se krenuti u intenzivniju obnovu MUO-a i drugih vrijednih spomenika kulture u Zagrebu.

Ravnatelj Muzeja Miroslav Gašparović je rekao da se izložbom željelo pokazati optimizam unatoč COVID-19 pandemiji i potresu. „Ove teške događaje treba shvatiti kao izazov koji nas motivira da radimo više, bolje i da budemo jači”, poručio je Gašparović.

Predstavljena izložba Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. – 2020.

Predstavljanju izložbe uz ravnatelja MUO…

Objavljuje MUO – Muzej za umjetnost i obrt / Museum of Arts and CraftsUtorak, 24. studenoga 2020.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni