Otvorena izložba plakata Miltona Glasera

Otvorena izložba plakata Miltona Glasera

Nizom izložbi radova američkog grafičkog dizajnera Miltona Glasera u Zagrebu će se od rujna do listopada obilježiti godišnjica njegove smrti.

Prva izložba plakata svjetski poznatog dizajnera otvorena je danas ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD).

Tom prigodom ravnatelj Škole Filip Pintarić spomenuo je vrijednu donaciju Glaserovih radova koju je zaklada AIC Fonudation darovala Udruzi bivših učenika ŠPUD-a, Muzeju za umjetnost i obrt te Muzeju suvremene umjetnosti.

„Zahvaljujući toj donaciji mogli smo objediniti kolekcije i predstaviti opsežnu izložbu ispred ŠPUD-a, Muzeju za umjetnost i obrt, u Botaničkom vrtu PMF-a i Muzeju suvremene umjetnosti”, rekao je Pintarić. Naglasio je kako je Milton Glaser za Školu primijenjene umjetnosti i dizajna stručni uzor čiji se jedinstveni rad ne može zaobići u praksi.

„Taj rad je na samom vrhu dizajnerskog promišljana, likovne estetike i specifičnog umjetničkog senzibiliteta”, istaknuo je.

“Kronični ljubitelj New Yorka”

Na rad velikog dizajnera osvrnula se i stručna suradnica izložbenog projekta Iva Babaja, koja je istaknula kako je Glaser ostavio najveći trag u osvještavanju uloge dizajna u današnjem društvu.

„Duboko je vjerovao da dizajn ima potencijal promijeniti svijet u kojem živimo. Kao predvodnik struke u korištenju rada na angažirani način, to je prenio i na svoje studente”, kazala je Babaja. Dodala je da je donacija AIC Fonudation-a neprocjenjivo nasljeđe koje će jednog dana činiti dio kolekcije Muzeja dizajna, ali i ostaviti duhovnu poruku hrvatskim dizajnerima.

Logotip “I Love New York” (Izvor: Wikimedia Commons)

Muzejska savjetnica Muzeja za umjetnost i obrt Koraljka Vlajo je rekla da će se u tom muzeju na izložbama predstaviti manje poznati radovi Miltona Glasera.

„Riječ je o vizualnim identitetima za američke, osobito njujorške velike i manje tvrtke, korporacije koji prikazuju Glasera kao kroničnog ljubitelja New Yorka”, rekla je Vlajo.

Zagrepčani će izložbe radova Miltona Glasera moći razgledati do 24. rujna u izložbenom salonu Izidor Kršnjavi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, u Botaničkom vrtu PMF-a od 21. do 31. listopada, u Muzeju za umjetnost i obrt od 22. rujna do 17. listopada te u Muzeju suvremene umjetnosti tijekom rujna i listopada.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni