Otvorena izložba „Miocen sjeverne Hrvatske (Od blata do zlata)“

Otvorena izložba „Miocen sjeverne Hrvatske (Od blata do zlata)“

U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju otvorena je u četvrtak, 5. siječnja nova izložba  „Miocen sjeverne Hrvatske (Od blata do zlata)“ koja prikazuje promjene na prostoru sjeverne Hrvatske kroz dug vremenski period od gotovo 20 milijuna godina, tijekom kojeg se neprestance mijenjao izgled ovog područja.

Posjetitelji mogu vidjeti 170 miocenskih primjeraka koji se čuvaju u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, Hrvatskom geološkom institutu, Parku prirode Papuk i u Zavičajnom muzeju Našice. Autori izložbe su Davor Vrsaljko, Marija Bošnjak i Sanja Japundžić. Izložbu je moguće pogledati do 31. prosinca 2017. godine.

Na otvorenju izložbe „Miocen sjeverne Hrvatske (Od blata do zlata)“ okupilo se mnoštvo starijih i mlađih poznavatelja i ljubitelja geologije. Uvodnu riječ je održala ravnateljica muzeja Tatjana Vlahović koja je zahvalila svima koji su pomogli da ova izložba bude postavljena.

„Cilj ove izložbe bio je da prikažemo raznolikost i složenost miocena sjeverne Hrvatske, budući da je on najviše sudjelovao u oblikovanju prostora kakvog danas imamo u sjevernoj Hrvatskoj. Izložba prikazuje promjene na prostoru sjeverne Hrvatske kroz dugo vremensko razdoblje od oko 20 milijuna godina tijekom kojih se neprestano mijenjao izgled ovog područja. Tako su se promijenili krajolici tijekom donjeg, gornjeg i srednjeg miocena, a među kojima su dominirali morski okoliši, boćata i slatkovodna jezera, isprepletene rijeke i močvare i nešto rjeđe kopneni okoliši. U nekadašnjem Paratetis moru i kasnije Panonskom jezeru koji su zauzimali područje sjeverne Hrvatske odvijali su se burni sedimentacijski i životni uvjeti i procesi, ali uz povremene epizode vulkanske aktivnosti. O tome nam svjedoče debele naslage miocenskih taložina u kojima nalazimo brojne fosile, organizme koji su živjeli u ondašnje vrijeme. Tako u tim miocenskim taložinama možemo naći beskrajno puno školjkaša, puževa, foraminifera, ostrakoda, dijatomeja, silikoflagelata, algi, koralja, ježinaca, rakova, riba, kitova, morskih krava, praslonova, prakonja, peludi i spora, lišća, debala i plodova golo- i kritosjemenjača, kukaca, te mnogih drugih bića, kao i tragove aktivnosti organizama (ihnofosile), rekla je ravnateljica muzeja Tatjana Vlahović.

Vlahović je zahvalila svima koji su pomogli realizaciju izložbe, svim suradnicima, svima koji su pomogli s posudbom eksponata te osnivaču muzeja – Gradu Zagrebu, Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport te Ministarstvu kulture RH“.

Jasenka Sremac, profesorica s Geološkog odsjeka PMF-a je izrazila zadovoljstvo što će ova izložba mnoge posjetitelje uvesti u zanimljiv svijet miocena.

Najnadahnutiji govor održao je jedan od autora izložbe, Davor Vrsaljko. Vrsaljko je pročitao vlastitu „Odu Slavoniji“ na oduševljenje svih prisutnih.

„Iza ove izložbe je 25 godina napornog istraživačkog rada. Tu je bilo jako mnogo hodanja putevima velikana hrvatske geologije. Dragi svi, otkad sam na svim tim putevima upao u slavonski glib, rekao sam sebi da ne idem nigdje iz Hrvatske ma koliko me nagovarali poznanici izvan granica Lijepe naše“, kazao je Vrsaljko.

Najmlađa članica autorskog tima izložbe „Miocen sjeverne Hrvatske (Od blata do zlata)“, Marija Bošnjak, kratko nam je prokomentirala izložbu te pozvala građane Zagreba da dođu i pogledaju kakva su se sve to dramatična geološka zbivanja događala u miocenu na sjeveru naše zemlje.

Fosilna riba iz porodice Scombridae

„Veliki dio fosila čuvamo u fundusu našeg muzeja. Miocen je geološko razdoblje koje je započelo prije otprilike 23 milijuna godina, a završilo prije otprilike 5,33 milijuna godina. Nama geolozima je to jedno kraće razdoblje ali zapravo je riječ o razdoblju bogatom fosilima, mikrofosilima koje ne možemo vidjeti golim okom kao i makrofosilima. Na izložbi se može vidjeti velik broj puževa i školjkaša, ježinaca, riba, kitova itd., ali imamo i mnogo nalaza fosilne flore s područja svjeverne Hrvatske i još mnogo toga što će ugodno iznenaditi sve koji dođu pogledati izložbu. Svi su pozvani i dobrodošli“, rekla je za ZG-magazin, Marija Bošnjak, kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i članica autorskog tima izložbe.

Izložbu je službeno otvorio Veljko Mihalić, voditelj Odsjeka za muzejsku, likovnu i knjižničnu djelatnost iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Melita Funda

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni