Otvorena izložba Linija ljepote – trag nadahnuća

Otvorena izložba Linija ljepote – trag nadahnuća

(Julije Knifer, Kompozicija I, olovka, 359 x 478 mm, Grafička zbirka NSK / Izvor: http://gkd.hr)

Jesenska sezona u Galeriji Klovićevi dvori započela je sinoć svečanim otvaranjem izložbe pod nazivom Linija ljepote – trag nadahnuća: 100 godina Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Pablo Picasso, Un film de Veljko Bulaić: Bitka na Neretvi, sitotisak, 1040 x 500 mm, Grafička zbirka NSK

Izložbom koja je otvorena do 3. studenoga želi se staviti naglasak na raznolikost likovne građe Grafičke zbirke NSK-a u Zagrebu. Na izložbi je izloženo 250 izložaka. Riječ je o crtežima, grafikama, grafičkim mapama, plakatima i razlednicama koje Grafička zbirka čuva od 16. stoljeća do danas. Autorice izložbe su Charlotte Maria Frank, Tamara Ilić-Olujić, Maja Karić i Vesna Vlašić-Jurić. Kustosica izložbe je Iva Sudec-Andreis.

Ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić je rekao da je izložba realizirana u suradnji Galerije Klovićevi dvori i NSK-a u Zagrebu te uz potporu Ministarstva kulture i Gradskog ureda za kulturu, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike. Naglasio je kako je izložen samo jedan dio eksponata iz bogatog fundusa Grafičke zbirke i autoricama izložbe je bilo teško odlučiti koje vrijedne eksponate izložiti.

Picukarić je najavio i dvije nadolazeće izložbe u nastavku jesenske sezone. Prva je Refleksija Bauhausa: Akademija primjenjenih umjetnosti od 1949. do 1955. godine, koja će biti otvorena krajem listopada, a druga Umjetnost i život su jedno: Udruženje umjetnika Zemlja od 1929. do 1935. godine, koja će biti otvorena krajem godine.

U prigodnom govoru v. d. glavnog ravnatelja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tatjana Petrić je rekla kako NSK čuva i brine o nacionalnom kulturnom blagu. Dodala je da je knjižnica neodvojivi dio akademske zajednice, jer je mjesto čuvanja, obrade, klasifikacije, ali i mjesto istraživanja, učenja, susreta, otkrivanja novih znanja kao i prostor druženja i otvaranja svijetu.

„Danas smo izuzetno ponosni, slavimo 100 godina Grafičke zbirke koja je 1919. godine osnovana kao dio NSK. Najveća je zbirka takve vrste u zemlji i važan je dio europske baštine“, izjavila je Petrić. Naglasila je da je Grafička zbirka nezobilazno mjesto hrvatske likovne scene.

Voditeljica Grafičke zbirke NSK-a Tamara Ilić-Olujić je pojasnila da je izložba predstavljena kroz šest tematskih cjelina.

Rembrandt: Autoportret 1638., bakropis 134 x 102 mm

„Izložba se otvara temom pejzaža, slijedi cjelina koja predstavlja životinje kao motiv likovnog stvaralaštva te cjelina čovjeka kao neiscrpnog likovnog nadahnuća. Nadalje je cjelina koja tematizira grad i život u njemu te apstrakciju kao fenomen umjetnosti 20. stoljeća. Izložbu zaključujemo djelima u kojima se različitim tehnikama i medijima izražava spoj slike i riječi“, pojasnila je.

Otvarajući izložbu državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak je rekao da će posjetitelji vidjeti jednu kvalitetnu, dobro postavljenu izložbu raznovrsnih umjetnika i s jednim vremeplovom od 16. stoljeća do danas te će ih izložba nadahnuti.

Naglasio je i da je 100. obljetnica Grafičke zbirke NSK-a veliko postignuće i da je odluka o osnivanju zbirke 1919. godine dalekosežna: „Zahvaljujući pojedincima koji su dali poticaj Hrvatska ima jednu zbirku u kojoj se nalazi 200 tisuća grafika, mapa, razglednica i svega onoga što ulazi u grafički svijet, gdje imamo sjajnu poveznicu između literalnog i likovnog“.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni