Otvorena izložba kamermana i snimatelja HRT-a

Otvorena izložba kamermana i snimatelja HRT-a

Osim ove vrijedne izložbe u prepunoj dvorani Gorgona održana je projekcija HRT-ova dokumentarnog filma Joško Eterović, autora Milana Bešlića

U povodu obilježavanja 92. obljetnice Hrvatskog radija i 62. obljetnice Hrvatske televizije sinoć je u Muzeju suvremene umjetnosti svečano otvorena tradicinonalna izložba HRT-ovih kamermana i snimatelja. Na izložbi je izloženo 49 fotografija 23 autora, a ovogodišnja tema izložbe je “Kontakt”.

Brojne uzvanike je pozdravila ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić koja je pohvalila Hrvatsku televiziju, jer snima filmove o umjetnicima, čija se djela mogu vidjeti i u Muzeju.

„Hrvatska radiotelevizija i Muzej imaju potpisan ugovor. Razmjenjujemo podatke koje Muzej ima o umjetnicima, ali i HRT Muzeju ustupa filmove o umjetnicima što je vrlo važno, jer danas je era audio-vizualnih medija i doista je važno da naši umjetnici budu zabilježeni na ovakav način“, rekla je ravnateljica Pintarić. Dodala je kako se ova izložba održava drugu godinu za redom u Muzeju suvremene umjetnosti, a ugovor o suradnji je potpisan za naredne četiri godine.

„Drago mi je da ovaj prostor ustupamo HRT-ovim snimateljima i kamermanima, jer među njima ima sjajnih fotografa i red je da njihovi radovi na dostojan način budu izloženi“, istaknula je Pintarić.

Otvarajući izložbu glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić je rekao kako su HRT-ovi snimatelji i kamermani važan dio Hrvatske radiotelevizije. Osobito tijekom Domovinskog rata su pokazali kolika je vrijednost, ali i važnost njihovog rada, ne samo za Hrvatsku radioteleviziju, nego i za cjelokupni medijski prostor i kulturu. Naglasio je da radoovi koji su zabilježeni fotografskim aparatom svjedoče o širini njihovog stvaralaštva i izričaja.

Na izložbi je dvije zanimljive fotografije izložio HRT-ov kamerman Adrian Jejičić.

„Moja ideja je bila da muško-ženske odnose prikažem karikirano. Fotografiranjem se bavim tridesetak godina, a kamermanskim poslom 23 godine. Počeo sam s fotografijom, a logičan slijed je bio prelazak na kameru i kamerman sam na HTV-u već 23 godine. Fotografiranje mi je nekada bio posao, izvor financiranja, a sada mi je to hobi, rekreacija“, rekao je Jejičić.

Osim ove vrijedne izložbe u prepunoj dvorani Gorgona održana je projekcija HRT-ova dokumentarnog filma Joško Eterović, autora Milana Bešlića. Film govori o poznatom slikaru koji je veliki uspjeh postigao u Francuskoj, a projekciji filma nazočio je i sam slikar.

„Za ovaj film su me motivirale dvije činjenice. Prvo Eterović je jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih slikara koji je ostvario zapaženu recepciju svoga djela u Parizu i u cijeloj Francuskoj, a na taj se način promovira hrvatska umjetnost u Francuskoj, odnosno Europi. Povrh toga potvrđuje se velika tradicija hrvatskih intelektualaca, stvaraoca, književnika, slikara, počevši od Matoša i Račića, pa do drugih koji su također stvarali u Parizu i lijep su prilog dali kulturi tog grada te se na taj način pokazuje da je Pariz iznimno značajna komponenta u hrvatskoj kulturi, odnosno hrvatski umjetnici koji su u Parizu više od jednog stoljeća ostavili vidljivog traga. Ovaj film to dodiruje, a i otvara tu veliku temu“, istaknuo je Bešlić. Dodao je kako je druga motivacija za ovaj film samo stvaralaštvo Joška Eterovića.

„Retrospektivna izložba u Splitu je bila povod, jer se na jednom mjestu mogla isčitati sva slojevitost njegova rada i stvaralački put Joška Eterovića kojeg sam u ovom filmu nastojao interpretirati. U filmu, osim moje interpretacije, o slikaru govori kritika, francuski i hrvatski likovni kritičari koji su citirani te galerist u čijoj je galeriji Joško Eterović izlagao svoja djela u Parizu“, rekao je Bešlić.

U povodu Dana Hrvatske radiotelevizije 15. svibnja održat će se i središnja svečanost. Tom prigodom će se u HRT-ovu televizijskom studiju dodijeliti godišnje nagrade Hrvatske radiotelevizije zaslužnim zaposlenicima, nagrada za životno djelo Ivan Šibl, nagrada Joško Martinović za najbolju novinarsku reportažu i nagrada Gordan Lederer za najbolji snimateljski ili kamermanski rad. Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić primit će udovice poginulih zaposlenika u Domovinskom ratu, Udruga branitelja Hrvatske radiotelevizije i Zbor ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije odat će počast poginulim kolegama paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni