Otvorena izložba grafika Nevenke Arbanas

Otvorena izložba grafika Nevenke Arbanas

„Ova izložba mi puno znači, publika će moći vidjeti što se pedeset godina stvaralo u grafici. Ovo je jedinstvena izložba, nema kombinacije skulpture, slikarstva, isključivo je grafička. U Galeriji Klovićevi dvori ne znam kad je bila izložba takvog tipa”, rekla je za ZG-magazin Nevenka Arbanas

Ivana Vranješ

U Galeriji Klovićevi dvori sinoć je otvorena retrospektivna izložba istaknute akademske slikarice-grafičarke Nevenke Arbanas. Na izložbi je izloženo 340 radova, a riječ je o grafikama velikih formata koje su rađene u različitim grafičkim tehnikama. Autorica izložbe je kustosica Koraljka Jurčec-Kos dok su tekst popratnog kataloga izložbe napisali akademici Tonko Maroević i Luko Paljetak.

Ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić je reka kako je ime Nevenke Arbanas sinonim za kvalitetu, dosljedan autorski pristup grafičkom dijelu te virtuzitetu, promišljanju i stvaranju umjetničke grafike.

Dipštih II. (1993.)

„S obzirom da umjetnici nije potrebna dodatna valorizacija, predstavljanjem njezinih dijela, valorizirat ćemo grafiku. To smatram misijom Galerije Klovićevi dvori koja svakom izložbom ponovno upozorava i ukazuje na brojne vrijednosti likovnog stvaralaštva“, rekao je ravnatelj Picukarić. Naglasio je kako se smatra da je misija Galerije Klovićevih dvora vratiti grafiku kao umjetničku disciplinu, na mjesto koje zaslužuje. Dodao je kako je izložba Nevenke Arbanas nastavak predstavljanja takozvanih modernih klasika, a krenulo se izložbom Nives Kavurić-Kurtović, izložbama Zlatka Price, Dimitrije Popovića, Vaska Lipovca. Najavio je izložbu još jednog klasika, slikara Nikole Reisera, a na kraju godine i izložbu slikara Vladimira Becića.

„Niz velikih postava u Galeriji Klovićevi dvori nastavljaju se retrospektivnom izložbom hrvatske grafičarke i profesorice Nevenke Arbanas. Uvidom u njezine stvaralačke faze koje se ovom izložbom nude uočljiv je rukopis prepoznatljive likovnosti i kontinuiteta, osobite poetike i senzibliteta, ali neupitne svježine kojom autorica pristupa interpretaciji tema i motiva neovisno o kompleksnosti sadržaja i kompozicija svojih grafika“, istaknula je Jelena Pavičić- Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba. Dodala je kako grafike Nevenke Arbanas otvaraju nove prostore i otkrivaju nove perspektive jer spremno i zainteresirano preispituju sve oko sebe.

„Ova izložba me iznimno veseli, jer govori puno o svojoj autorici kao velikoj umjetnici svjetske reputacije, ali i zato što hrvatsku umjetnost nedvosmisleno kontekstualizira u europska i svjetska umjetnička strujanja“, poručila je Jelena Pavičić-Vukičević.

Čestitala je autorskom timu Nevenki Arbanas, Koraljki Jurčec-Kos, akademicima Luki Paljetku i Tonku Maroeviću te ravnatelju Galerije Klovićevi dvori Antoniu Picukariću na sjajno obavljenom poslu te je zahvalila što su omogućili još jedan izniman kulturni događaj i to na početku jesenske izložbene sezone.

Otvarajući izložbu državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak je izrazio zadovoljstvo što se otvaranjem izložbe može svjedočiti sjajnom djelu mozaika hrvatske kulture. Kazao je kako temeljna misao pred kojom se nađe svaki čovjek, a posebno umjetnik je ne samo htjeti ostaviti trag, nego kakav je taj trag i što će značiti. Smatra da kad autor opisuje sebe i svijet oko sebe, on stvara i za publiku, a što je publika svjesnija umjetničkog dijela ostavljanje traga traži iznimniji napor i silnu stvaralačku energiju.

Grafika 31 (1996.)

„Ova izložba mi puno znači, publika će moći vidjeti što se pedeset godina stvaralo u grafici. Ovo je jedinstvena izložba, nema kombinacije skulpture, slikarstva, isključivo je grafička. U Galeriji Klovićevi dvori ne znam kad je bila izložba takvog tipa”, rekla je za ZG-magazin Nevenka Arbanas. Naglasila je kako je njezina ljubav prema grafici rano počela, još u Školi primijenjene umjetnosti. Kako kaže, zaljubila se tada u grafiku jer je nepredvidljiva kao i keramika.“ Kad dignete papir s grafičke preše dobivate nove savršene strukture. Od grafičkih tehnika zadnjih godina koristim duboki tisak i linorez, kombiniram puno tehnika.

Osvrnula se i na svoj rad sa studentima kao profesorica. „Sada više ne predajem na Akademiji, ali sam maksimalno dala sve od sebe da studenti upoznaju i vide taj osjećaj otiska matrice te indirektne umjetnosti“, rekla je Arbanas koja smatra da Hrvatska ima dosta mladih slikara-grafičara koji se mogu dokazati, ali je potrebno u životu imati cilj, dosljednost i ustrajnost.

Izložbu Nevenke Arbanas posjetitelji mogu reagledati do 18 studenoga.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni