Otvorena izložba fotografija poljskog veleposlanika u Hrvatskoj

Otvorena izložba fotografija poljskog veleposlanika u Hrvatskoj

„Ptica postaje sunatjecatelj koji će napraviti sve da naša fotografija ne uspije. Šanse fotografa se mogu znatno povećati kroz dobro poznavanje ptica. Svakom bi trebamo preporučiti slijed: prvo dobro upoznajmo ptice i tek onda ih fotografiramo“, riječi su autora, Macieja Szymanskog

Izložba fotografija „Ptice – savršenstvo ljepote“ veleposlanika Republike Poljske u RH g. Macieja Szymańskog, u organizaciji  Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, otvorena je sinoć, 10. travnja 2014. godine, u Jastrebarskom, u žitnici dvorca Erdödy. Suorganizator izložbe je grad Jastrebarsko. Izložbu čini 80 fotografija nastalih od 2007.  godine do danas. Fotografije su slikane diljem Europe, od Poljske, preko Portugala i Španjolske do Hrvatske i Crne Mlake.

U prisutnosti mnogobrojnih zaljubljenika u prirodu i fotografiju, jaskanki i jaskanaca, izložbu je otvorio pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep. Istaknuo je zadovoljstvo što će izložba “Ptice – savršenstvo ljepote” krenuti u obilazak Zagrebačke  županije baš iz Jastrebarskog te što u njoj prvi mogu uživati Jaskanci. Poveznica je mnogo, grad Jastrebarsko je dobilo ime po ptici (jastrebu) a u Jastrebarskom se nalazi  Crna Mlaka,  jedno od najvažnijih staništa ptica u Hrvatskoj.

„Rezultat svjesnog odabira ptica kao objekta fotografije je uranjanje u svijet emocija sličnih onima u sportu ili lovu. Ptica postaje sunatjecatelj koji će napraviti sve da naša fotografija ne uspije. Šanse fotografa se mogu znatno povećati kroz dobro poznavanje ptica. Svakom bi trebamo preporučiti slijed: prvo dobro upoznajmo ptice i tek onda ih fotografiramo. Zahvaljujući tome češće ćemo uspjeti napraviti dobru sliku i istovremeno shvatiti kako se treba ponašati fotograf da ne našteti pticama“, riječi su autora, Macieja Szymanskog.

Boravak u prirodi

Ante Mandarić u ime Zagrebačke županije je naglasio: „Kažu da su najbolje stvari u životu besplatne, a boravak u prirodi i uživanje u svim njenim posebnostima svakako je jedna od njih. Ponekad je potrebno samo nekoliko slobodnih minuta, malo dobre volje da se odvažimo, pokrenemo, zatvorimo oči, naćulimo uši i pustimo misli da baš poput djece, odlete negdje daleko i otkriju nam jedan potpuno novi i drugačiji svijet.“

„Grad Jastrebarsko uvijek rado surađuje sa Zagrebačkom županijom i Javnom ustanovom Zeleni prsten, a otvorenje ove izložbe još je jedan dokaz koji to potvrđuje. Nadam se da će ona potaknuti naše sugrađane da još više i češće odlaze u prirodu i promatraju njezine ljepote, a možda se među nama nalazi i neki novi zaljubljenik u fotografiju i ptice kojeg će današnje događanje inspirirati za možda neku novu izložbu na ovu temu i u ovom prostoru“, izjavio je zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog, Stipe Bučar.  Nenad Matić, zamjenik ravnateljice Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, zaželio je svima dobrodošlicu, zahvalio veleposlaniku na ukazanom povjerenju i mogućnosti da se postavi izložbe te najavio obilazak cijele županije.

Otvaranje izložbe uveličali su svojim nastupom,  Gradskog pjevačkog društva Javor, Svetojanske mažuretkinje, te djeca glazbene škole Jastrebarsko. Javor je izvedbom Ode Radosti zaželio dobrodošlicu autoru izložbe, a klavirski kvartet i kvartet saksofona, Glazbene škole Jastrebarsko svojim nastupom oduševili su sve prisutne. Izložba će se moći razgledati do 13. travnja 2014. godine u periodu od 15 do 17 sati. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni