Otvorena izložba “Dodirni čaroliju od papira”

Otvorena izložba “Dodirni čaroliju od papira”

U Galeriji Kristofor Stanković u Staroj gradskoj vijećnici, Ćirilometodska 5 naša uspješna paraolimpijka, kuglašica Petra Deša otvorila je u petak izložbu Dodirni čaroliju od papira koje su u quilling tehnici izradili članovi Udruge slijepih Zagreb. Izložba ostaje otvorena do 23. veljače i može se besplatno razgledati radnim danom od 10 do 18 sati.

Deša je na otvorenju naglasila da je ona dijelom ispunila uvijek prisutnu želju osoba s invaliditetom za integraciju u društvo jer radovi članova Udruge ne zaostaju za radovima umjetnika koji stvaraju u ovoj tehnici.

Pozdravivši prisutne gradonačelnik Milan Bandić je istaknuo da slijepi svojim radovima još jednom pokazuju da je u umjetničkom i kreativnom izražavanju stalno moguće pomicati granice bez obzira na hendikep.

»Svi mi težimo dobrim međuljudskim odnosima i svi želimo biti prihvaćeni od okoline, a vi na najljepši način gradite mostove prijateljstva svojim unikatnim radovima koji dotiču naša srca i koji nas oplemenjuju«, poručio je.

Gradonačelnik je dodao da će Grad i nadalje podupirati programe i aktivnosti Udruge slijepih kako bi u što većoj mjeri ostvarili svoje nemale potencijale.

»Ova izložba se počela stvarati prije godinu dana kada je umjetnica Karolina Brukner došla k nama s prijedlogom da naše članove nauči tehnici quilling kako bi vidjela mogu li slijepe osobe doživjeti tu tehniku i evo danas imamo mnogo sjajnih radova«, rekao je izvršni direktor Udruge Goran Denis Tomašković, zahvalivši Gradu Zagrebu na potpori i Skupštini na prostoru.

Tehnika quilling nastala je još u 13. stoljeću u samostanima, kada se zlato i srebro moralo zamijeniti nečim jeftinijim, a nakon toga proširila se i na dvorove gdje su se počeli stvarati i uporabni predmeti te nakit, nakon čega nestaje, odnosno seli u Ameriku, napomenula je Karolina Brukner, dodavši da je ovom izložbom jedna rukotvorina dignuta iz pepela. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni