Otvorena izložba „Atomska bomba – Hirošima i Nagasaki“

Otvorena izložba „Atomska bomba – Hirošima i Nagasaki“

Izložba ima edukativni i humanistički karakter s misijom poziva na potpuno nuklearno razoružanje i može se razgledati u radno vrijeme do 6. listopada. Ulaz je slobodan.

U Tehničkom muzeju sinoć je otvorena izložba Memorijalnog muzeja mira u Hirošimi – „Atomska bomba – Hirošima i Nagasaki“, koja govori o posljedicama eksplozije nuklearnih bombi u dva japanska grada, ali i o prisutnosti nuklearnog naoružanja u današnjem svijetu. Izložba predstavlja jedan od načina kako senzibilizirati i mobilizirati čovječanstvo za svijet bez nuklearnog oružja, poštivanje Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT) i sveopće ratificiranje Sporazuma o potpunoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT). Posebna zanimljivost izložbe su predmeti koji su “preživjeli” nuklearnu kataklizmu, a nalazili su se kod žrtava ili na njima. Izložba ima edukativni i humanistički karakter s misijom poziva na potpuno nuklearno razoružanje i može se razgledati u radno vrijeme do 6. listopada. Ulaz je slobodan.

U programu su dvije radionice izrade origamija s posebnom papirima koji su došli iz Japana: 21. rujna i 5. listopada u 11 sati. Uz Izložbu biti će održano i predavanje – svjedočenje hibakuše, gospodina Takashija Teramota, koji je preživio posljedice atomske bombe. Predavanje će se održati 4. i 5. listopada 2013. u 11 sati u Hrvatskom školskom muzeju, kao i 6. listopada 2013. u 12 sati u Tehničkom muzeju.

Ususret otvorenju izložbe gradonačelnik Milan Bandić primio je delegaciju hirošimskog Memorijalnog muzeja mira, predvođenu direktorom Kenji Shigaom. Zaželjevši im dobrodošlicu – da se u Zagrebu osjećaju kao kod kuće, gradonačelnik je naglasio kako mu je iznimno drago što će i Zagreb, uz brojne svjetske gradove, biti domaćin ovoj izložbi.

Direktor Memorijalnog muzeja mira Kenji Shiga zahvalio je gradonačelniku na potpori i suradnji kojima je omogućen postav izložbe u Zagrebu. Dodavši da je prostor nedavno obnovljenog Tehničkog muzeja doista reprezentativan, direktor Shiga rekao je kako vjeruje da će ova zagrebačka izložba biti najbolja do sada.

Za uporabu spremne tisuće nuklearnih projektila

hirosima_jaknaStrahote nuklearnog oružja teško je uopće i zamisliti, ali Hirošima i Nagasaki su gradovi čiji su stanovnici prvi put u ljudskoj povijesti osjetili njegovu razornu moć. Godine 1945., 6. kolovoza na Hirošimu, 9. kolovoza na Nagasaki bačene su atomske bombe. Dva grada gotovo su u trenutku razoreni, a posljedice koje su uslijedile i tijekom niza sljedećih godina i desetljeća, koje stanovnici Hirošime i Nagasakija još uvijek trpe, ne smiju se zaboraviti. Nažalost, nismo izvukli pouku iz posljedica tog događaja. I danas se provode nuklearni pokusi, a nuklearno oružje diljem svijeta spremno je za uporabu u slučaju sukoba.

Od bombardiranja Hirošime i Nagasakija do danas proizvedeno je oko 128.000 nuklearnih bombi (projektila) različite razorne moći, a danas ih je oko 17.300 širom svijeta spremno za uporabu. Od toga je oko 94 posto u posjedu Rusije i SAD-a. Taj potencijal nije jeftin – primjerice samo SAD će do 2022. godine izdvojiti za cjelokupan program nuklearnog naoružanja oko 640 milijardi USD! (izvor: http://ploughshares.org/world-nuclear-stockpile-report). Samo jedna od prosječnih današnjih bombi ima oko osam puta veću snagu od one koja je razorila Hirošimu.

Još uvijek ne postoji jedinstveni pravni dokument kojim bi se sve zemlje svijeta pravno obvezale da će zaustaviti proizvodnju nuklearnog oružja ili da je nikad neće niti započeti te da će zaustaviti ili zabraniti nuklearne pokuse. U gradovima Hirošimi i Nagasakiju 1982. godine pokrenuta je inicijativa „Gradonačelnici za mir“ čiji je krajnji cilj potpuno nuklearno razoružanje te mir u svijetu. (zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni