Otvoren Zagreb Forum 2016

Otvoren Zagreb Forum 2016

Zagreb Forum 2016 – Creative Cities & Europe okuplja renomirane međunarodne i domaće predavače i sudionike koji će tijekom konferencije razmjenjivati znanja i iskustva vezana uz održivi urbani razvoj te otvoriti prostor kreiranju i povezivanju najboljih industrijskih rješenja, financijskih potpora i poslovnih modela

Zagreb Forum 2016, međunarodna konferencija posvećena alternativnim pristupima u razvoju gradova i regija, održava se u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Na otvorenju konferencije, koja se ove godine održava po četvrti puta, prisutnima su se obratili: zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela i član Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice Republike; veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Nj.E. Eduardo Aznar, te predsjedatelj Zagreb Foruma Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb. Organizatori konferencije su Grad Zagreb, Razvojna agencija Zagreb, GFS (GoForeSight) Institut i HISB-a (Hrvatski institut za studij budućnosti).

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin u svom uvodnom govoru izrazila je zadovoljstvo što je Zagreb kao hrvatska metropola svakim danom sve razvijeniji i bogatiji inovativnim projektima čija realizacija doprinosi aktivnom povezivanju grada Zagreba s partnerima iz Europske unije: “Naš grad poznat je po dobrom upravljanju i sudjelovanju građana u realizaciji projekata usmjerenih na unapređenje kvalitete života. Posebnu ulogu igraju poduzetnici, kojima i ovom prilikom čestitam, a koji putem svojih projektnih inicijativa i gotovih rješenja za razvoj pametnih gradova pozicioniraju grad Zagreb uz bok ostalim europskim metropolama. Uvjerena sam da će Zagreb Forum 2016 temeljem razmijene znanja i iskustva donijeti konkretne zaključke čijom će se primjenom Zagreb smjestiti više na ljestvici pametnih gradova Europe“.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Davorin Štetner u pozdravnom govoru je naglasio:

„Kreativnost je najvažnija stvar. Maloj zemlji poput Hrvatske ona mora biti jedan od najvećih aduta. U Hrvatskoj imamo brojne tvrtke koje rade pametna rješenja za pametne gradove, a neke od njih zapošljavaju i više od stotinu ljudi. Smatram da Grad Zagreb stvara dobru platformu za razvoj upravo takvih tvrtki“.

Španjolska – zemlja partner

„Izuzetna mi je čast što je ove godine, po prvi puta kada Zagreb Forum ima zemlju partnera, za partnera izabrana upravo Španjolska. Volio bih istaknuti da je Španjolska vodeća zemlja u smislu primjene pametnih rješenja gdje provodimo više od 60 projekata usmjerenih na razvoj pametnih gradova. Španjolska i Hrvatska imaju mnogo sličnosti što se tiče strukture i veličine gradova, stoga se susrećemo i sa sličnim izazovima i preprekama. Za uspjeh svakog projekta pametnog grada neophodna je suradnja gradske uprave, gospodarstva i akademske zajednice. Čestitam organizatorima jer su na ovoj konferenciji uspjeli okupiti predstavnike svih relevantnih skupina iz Hrvatske i Španjolske. To je jamstvo da će se ovdje zasigurno otvoriti prostor novim projektima za razvoj pametnih gradova. Pametni gradovi stvaraju novi mentalitet, sasvim novu, pozitivnu kulturu koja vodi rastu kvalitete života građana“, naglasio je njegova ekselencija Eduardo Aznar, veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj.

U ime organizatora okupljenima se obratio i inicijator Zagreb Foruma Frane Šesnić koji je istaknuo tradiciju održavanja Zagreb Foruma: „Kroz Zagreb Forum kontinuiramo nadograđujemo viziju povezivanja, poticanja i omogućavanja realizacije najboljih praksi i konkretne suradnje između ključnih dionika, a u svrhu razvoja projekata za kreativne i pametne gradove. U tom kontekstu u planu nam je predstaviti naš novi projekt predakceleracijskog programa Startup factory Zagreb koji za cilj ima jačanje poduzetničkog ekosustava na području Zagreba. Prvo područje na koje smo fokusirani je implementacija pametnih rješenja u svrhu poboljšanja kvalitete turističke ponude grada Zagreba“.

Zagreb Forum 2016 – Creative Cities & Europe okuplja renomirane međunarodne i domaće predavače i sudionike koji će tijekom konferencije razmjenjivati znanja i iskustva vezana uz održivi urbani razvoj, promišljati načine stvaranja prosperitetne budućnosti te otvoriti prostor kreiranju i povezivanju najboljih industrijskih rješenja, financijskih potpora i poslovnih modela.

Konferencija donosi nadogradnju prethodno održanih konferencija, a bavi se urbanim razvojem gradova kao značajnim izazovom s kojim se susreću gradski čelnici i nositelji gradske uprave. Tijekom pet panel diskusija pokušat će se odgovoriti na pitanje što je to konzistentno institucionalno uređenje koje omogućuje nesmetano planiranje i implementaciju novih aktivnosti, uz neizostavno korištenje gradske infrastrukture kroz koju je moguće formiranje inovativnih usluga i projekata u cilju zadovoljenja potreba građana.

Konferencija se održava u organizaciji i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba te pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Pokrovitelji su i Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora -Obrtnička komora Zagreb i Sveučilište u Zagrebu. Zemlja partner ovogodišnje konferencije je Španjolska, predvođena Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj. Medijski partneri su Večernji list i Radio 101. (zagreb.hr /zg-magazin.com.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni