Otvoren Simulacijski medicinski centar Grada Zagreba

Otvoren Simulacijski medicinski centar Grada Zagreba

U Domu zdravlja Zagreb Centar u Runjaninovoj u ponedeljak je otvoren Simulacijski medicinski centar Grada Zagreba – SIM centar.

Riječ je o prvom simulacijskom centru na primarnoj razini u Republici Hrvatskoj koji je osnovan kao rezultat suradnje svih zagrebačkih domova zdravlja i Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Kako je rečeno, svrha osnvanja Centra je povećanje znanja i vještina medicinskih stručnjaka i zdravstvenih djelatnika koji zdravstvene usluge pružaju prvenstveno na razini primarne zdravstvene zaštite. Vještine i znanje će stjecati kroz simulaciju različitih zdravstvenih stanja.

Edukacija u SIM centru namijenjena je liječnicima obiteljske medicine, medicinskim sestrama, tehničarima, biokemičarima, farmaceutima, pedijatrima, radiolozima, ginekolozima, stomatolozima, studentima medicine i sestrinstva. Osim za njih, edukacija se može organizirati za vatrogasce, pripadnike civilne zaštite, zaposlenike dječjih vrtića i škola, nezdravstvene djelatnike iz područja javnog zdravstva… U svrhu nabavke opreme i troškova edukacije stručnih timova Grad Zagreb je osigurao 500.000 kuna, a za uređenje prostora Doma zdravlja Zagreb – Centar je osigurao 300.000 kuna.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč je rekao da se ovaj projekt dugo pripremao u suradnji s Domom zdravlja Ljubljana, koji već šest godina ima simulacijski medicinski centar.

„Kroz simulacijske modele educiramo i liječnike koji nemaju pripravnički staž, koji su dio znanja stekli na fakultetu, ali će im dobro doći i praktično znanje“, rekao je dr. Jeleč. Pojasnio je da su simulacijski modeli lutke na kojima medicinski djelatnici, uz nadzor instruktora, uče nove metode liječenja,oživljavanje i razne intervencije koje će primijeniti na pravim pacijentima. Također, medicinski djelatnici uče i pristup agresivnom pacijentu.

„Želimo da naši liječnici budu kompetentni i obučeni. Ovo je prilika da dobo nauče praktični rad“, rekao je Jeleč.

Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb centar dr Antonija Balenović je rekla da do sada educirano 12 djelatnika u suradnji s Dom zdravlja Ljubljana, a edukacija je počela u subotu 26 siječnja.

„Ovo je veliki pomak u edukaciji naših mladih medicinskih djelatnika, bez obzira na posao koji obavljaju – od medicinske sestre do liječnika. Ovakav kabinet vještina je neophodno potreban u modernoj edukaciji zdravstvenih kadrova. Imali smo kabinet vještina otvoren 1989. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 2011. godine u Rijeci, a ovo je prvi puta da se u strukturi primarne zdravstvene zaštite promišlja najmoderniji pristup edukacije mladih kadrova kroz vježbanje (teoretsko i praktično) na određenim modelima, ovisno o tipu edukacije“, istaknuo je državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni