Otvoren šesti natječaj za nagradu Nikola Tesla – genij za budućnost

Otvoren šesti natječaj za nagradu Nikola Tesla – genij za budućnost

„Postoje velike mogućnosti, od stvaranja Teslinog parka po uzoru na znanstveni centar Kopernik u Poljskoj, međunarodnih manifestacija, do literature i filma koji bi bolje osvijetlili Teslin život“ smatra komunikacijski stručnjak prof.dr.sc. Božo Skoko, moderator panela

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Sandra Švaljek sinoć je u Tehničkom muzeju otvorila natječaj za dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost, a održana je i panel rasprava o percepciji Nikole Tesle u društvu. Natječaj se održava u okvirima manifestacije Dani Nikole Tesle, a nagrada se tradicionalno dodjeljuje osobama i tvrtkama koje su se istaknule svojim inovativnim djelovanjem i na taj način unaprijedile i pridonijele razvoju društva.

 „Tesla je učinio mnogo i ima i previše zasluga da bismo tražili nove. On treba biti uzor djeci“, rekao je profesor Horvat

»Njegovo obrazovanje, izvrsnost i duhovnost pokazuju nam da svi mi možemo barem pokušati stvarati društvo kakvom je Tesla težio«, kazala je Švaljek i proglasila natječaj otvorenim. Zamjenica je naglasila kako joj je posebna čast i zadovoljstvo što može pozdraviti prisutne u ime Grada Zagreba jer je i sama inspirirana likom i djelom velikog znanstvenika te dodala da je njegova najveća ostavština humanizam i pacifizam te želja da njegovi izumi služe i budu dostupni cijelom čovječanstvu.

Posljednjih godina raste zanimanje za život i rad Nikole Tesle, a pored svijeta znanosti on postaje ikona pop kulture. Hrvatska u tome nedovoljno sudjeluje, zaključeno je na sinoćnjem panelu na kojem su sudjelovali prof. dr. Mladen Martinis, prof. dr. Karolja Skala s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, prof. dr. Dubravko Horvat, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, dr. sc. Ivan Šimatović, neovisni istraživač, Zorica Civrić, viša kustosica Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, inače bivša kustosica Muzeja Nikola Tesla u Beogradu.

„Postoje velike mogućnosti, od stvaranja Teslinog parka po uzoru na znanstveni centar Kopernik u Poljskoj, međunarodnih manifestacija, do literature i filma koji bi bolje osvijetlili Teslin život“ smatra komunikacijski stručnjak prof.dr.sc. Božo Skoko, moderator panela.

Svi se slažu da Tesla pripada znanosti i kao znanstvenika ga treba i percipirati, a razlog pridavanja otkrića koje nisu znanstveno dokazane vide i u slabom poznavanju Teslina rada, osobito u djece i mladih. „Tesla je učinio mnogo i ima i previše zasluga da bismo tražili nove. On treba biti uzor djeci“, rekao je profesor Horvat.

Cilj je to i Udruzi Nikola Tesla – Genij za budućnost. Natječaj koji je sinoć otvoren namijenjen je velikim dijelom i djeci i mladima. Tako je jedna od tri kategorija u kojima se nagrada dodjeljuje upravo kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli na kojem sudjeluju školarci i studenti iz cijele Hrvatske.

Bandic-TeslaNagrada Nikola Tesla – Genij za budućnost dodjeljuje se i u kategoriji kreativnog i inovativnog proizvoda ili suvenira inspiriranog Nikolom Teslom te u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije.

Dobitnici godišnje nagrade bit će proglašeni u sklopu obilježavanja obljetnice Teslina rođendana, manifestaciji Tesla & friends, 9. srpnja ove godine u Zagrebu. Svi zainteresirani prijaviti se mogu do 1. ožujka, a više informacija o natječaju mogu dobiti na web stranicama udruge www.unt-genius.hr.

Programu u Tehničkom muzeju prisustvovali su, između ostalih, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, saborska zastupnica Mirela Holy i drugi istaknuti uzvanici. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni