Otvoren Regionalni centar izvrsnosti robotskih tehnologija – CRTA

Otvoren Regionalni centar izvrsnosti robotskih tehnologija – CRTA

(Foto: Vlada RH)

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) u ponedjeljak je otvoren Regionalni centar izvrsnosti robotskih tehnologija – CRTA.

Svečanom otvorenju nazočili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras te predstavnici gospodarske i akademske zajednice.

Riječ je o centru koji osigurava vrhunske radne i obrazovne uvjete za znanstvenike, studente, inženjere i medicinsko osoblje. Projekt je vrijedan 38 milijuna kuna, a sufinanciran je novcem Europskog fonda za regionalni razvoj. Na projektu se radilo tri godine.

Dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje Dubravko Majetić je rekao kako ovaj fakultet, a i Regionalni centar izvrsnosti robotskih tehnologija ima tri temeljne grane.

Pojasnio je kako je Centar namijenjen znanstveno-istraživačkom radu i studentima. Najavio je da će se ovdje raditi ozbiljni projekti na svjetskoj razini. Dodao je da je Centar važan i za suradnju s gospodarstvom jer će znanstvenici u njemu razvijati nove proizvode i tehnologije te usvajati znanja iz umjetne inteligencije, robotike, automatizacije, odnosno digitalizacije proizvodnih procesa.

Centar izvrsnosti

Voditelj projekta prof. dr. Bojan Jerbić je istaknuo kako Centar integrira Laboratorij za računalnu inteligenciju, Laboratorij za autonomne sustave i Laboratorij za medicinsku robotiku.

“To su područja na kojima dugi niz godina radimo”, rekao je Jerbić. Dodao je kako je CRTA zamišljen kao centar izvrsnosti u svim elementima, a ne samo akademskim i znanstvenim.

“Želimo promovirati robotiku, umjetnu inteligenciju i općenito tehniku kao kulturu. Centar je također zamišljen kao mjesto gdje će se stvarati budućnost, kadrovi za budućnost, a to su oni koji će nositi digitalnu transformaciju”, izjavio je.

Jerbić je naglasio da je ovo prvi takav centar u Hrvatskoj, ali i rijedak u okružju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je FSB-u na ovom projektu te je rekao da se radi o kontinuitetu znanstvenika na ovom fakultetu. Naglasio je kako je Regionalni centar izvrsnosti robotskih tehnologija konkretan primjer kako Hrvatska zahvaljujući znanstvenicima i mladim, kreativnim i inovativnim ljudima lovi korak s četvrtom industrijskom revolucijom i participira u digitalnoj transformaciji društva.

“Nastavit ćemo s ulaganjima u znanost, obrazovanje i tehnologiju kako bi Hrvatska s ovakvim centrima bila predvodnica u inovacijama u područjima kojima svjedočimo ovdje”, poručio je Plenković.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni