Otvoren Odjel za palijativnu skrb u Rockefellerovoj

Otvoren Odjel za palijativnu skrb u Rockefellerovoj

Stupanjem na snagu izmjene i dopune mreže javne zdravstvene službe, za Specijalnu bolnicu za plućne bolesti planiran je 51 krevet za pacijente kojima je potrebna palijativna skrb, pa su u tijeku pripreme za adaptaciju prostora

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockefellerovoj zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je Odjel za palijativnu skrb koji će, uz adekvatnu medicinsku skrb, brinuti o 15 pacijenata.

Zahvalivši svima koji su sudjelovali u ovom projektu, gradonačelnik je naglasio da Grad prati potrebe sugrađana i u koordiniranoj akciji s resornim ministarstvom ispunjava standarde palijativnog smještaja.

Kako je objasnila Marjana Zadro Bahnik, ravnateljica Specijalne bolnice, novi Odjel nastao je preustrojem internističkog odjela, a uređen je uz financijsku potporu Grada Zagreba, osnivača Bolnice, u skladu sa Strateškim planom palijativne skrbi Republike Hrvatske kojeg je donijela Vlada RH krajem 2013.

“Pred nama je teška i dugotrajna zadaća. Stupanjem na snagu izmjene i dopune mreže javne zdravstvene službe, za našu bolnicu planiran je 51 krevet za pacijente kojima je potrebna palijativna skrb i dugotrajno liječenje. U tijeku su pripreme za adaptaciju cijelog prvog kata bolnice kojom će se proširiti Specijalizirana jedinica za kroničnu respiratornu njegu. U sklopu tog projekta napravit će se preinake postojećeg pulmološkog odjela kako bi zadovoljili europske standarde i normative za hospicijsku i palijativnu skrb”, dodala je ravnateljica.

Novim planom palijativne skrbi, uz jučer otvorenih 15 kreveta za palijativne psihičke bolesnike u objektu Odjela VI Psihijatrijske bolnice Sv. Ivan, i planiran 51 krevet u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, osigurat će se još i 15 kreveta u Klinici za psihijatriju Vrapče. (zagreb.hr/zg-m)