Otvoren novoizgrađeni objekt KB Sveti Duh

Otvoren novoizgrađeni objekt KB Sveti Duh

Klinika za očne bolesti postala Suradni centar SZO-a

„To je uspjeh i ponos Klinike za očne bolesti KB Sveti duh, ali je to ponos i uspjeh i hrvatske medicine“, poručio je Kunujndžić. Naglasio je da je s onim što je Klinika postigla napravljen veliki uspjeh pa će u Hrvatskoj biti puno manje slabovidne djece nego prije pet ili šest godina

Ivana Vranješ

U Klinici za očne bolesti KB Sveti duh u ponedjeljak je otvoren Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za dječju oftamologiju.

Centar su otvorile predstavnica Regionalnog ureda SZO-a za Europu Donna Zilstroff i voditeljica ureda SZO-a za Hrvatsku Antoinette Kaić-Rak.

Drugi značajan događaj za najstariju bolnicu u Hrvatsko je otvaranje nove zgrade u kojoj je unutar pet klinika bolnice smješteno šest djelatnosti – patologija, citologija, kardiolgija, gastroenterologija, ortopedija i oftamolgija, u čiju je izgradnju i opremanje Grad Zagreb uložio 21,5 milijun kuna.

Novoizgrađen objekt je otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

„Ova dva projekta su sinergija Grada Zagreba i nacionalne razine, odnosno Ministarstva zdravstva i drugih državnih organizacija. Ovaj Suradnički centar predstavlja krunu napora koje je Klinika za očne bolesti, kao dio KB Sveti duh, kao dio zagrebačkog i nacionalnog zdravstvenog sustava napravila u desetak godina“, rekao je ravnatelj KB Sveti duh Mladen Bušić. Spomenuo je da je njegov tim realizirao najveći projekt u području dječje oftamologije, a to je Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba, koji je trajao od 2011. do 2014., a financirao ga je Grad. U 60 gradskih vrtića pregledano 16 tisuća djece i ustanovljeno je da 8 posto vrtićke djece ima ambliopiju.

„Ovaj projekt je prepoznao bivši ministar zdravstva Siniša Varga te ga je podignuo na nacionalnu razinu. Dobili smo nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti, a godinu dana kasnije i Nacionalni dan ambliopije i Nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti koji se nalazi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo,“ istaknuo je Bušić.

Govoreći o novom objektu pojasnio je kako se radi se o proširenju postojećih klinika s novim kapacitetima, koji će omogućiti vrhunsku skrb za pacijente. Time će bolnica pružiti novu kvalitetu Zagrepčanima i pacijentima iz cijele Hrvatske koji se tamo dolaze liječiti.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić čestitao je na uspjehu što je Klinika za očne bolesti KB Sveti duh postala jedan od devet Suradnih centara SZO-a za dječju oftamologiju.

„To je uspjeh i ponos Klinike za očne bolesti KB Sveti duh, ali je to ponos i uspjeh i hrvatske medicine“, poručio je Kunujndžić. Naglasio je da je s onim što je Klinika postigla napravljen veliki uspjeh pa će u Hrvatskoj biti puno manje slabovidne djece nego prije pet ili šest godina.

„Ovo je sinergija Grada Zagreba i Republike Hrvatke. Svi smo u to ugradili dio sebe. Hrvatska može naprijed samo ako smo zajedno. Radom, solidarnošću možemo napraviti čudo“, poručio je gradonačelnik Bandić.

Direktorica Suradničkog centra SZO za dječju oftamologiju docentica Mirjana Bjeloš je istakula da je to jedini centar takve vrste u Hrvatskoj, a u Europi takav centar jedino postoji u Rimu.

„SZO nas je odabrao jer smo prepoznati u zemlji Europi i širom svijeta po projektu prevencije bolesti koje se mogu prevenirati, a to je za dječju dob ambliopija. Djelovat ćemo u Europi u cilju prevencije, odnosno sprječavanja gubitka vida djece. Naše znanje koje smo stekli u Hrvatskoj izvozit ćemo u Europu i djelovati kroz druge projekte po pitanju prevencije. Puno znanja možemo prenijeti iz područja oftamologije jer ono što se u Klinici kod nas radi radi se i u vrhunskim centrima Europe”, istaknula je Bjeloš.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni