Otvoren novi proizvodni pogon Vukovarskog piva

Otvoren novi proizvodni pogon Vukovarskog piva

Tvrtka kćer Zagrebačke pivovare investirala 11 milijuna kuna u mikropivovaru u Vukovaru

Jučerašnjim svečanim otvorenjem u Vukovaru završena je izgradnja novoga proizvodnog pogona mikropivovare u kojoj će se proizvoditi Vukovarsko pivo. Mikropivovara je od početka godine u vlasništvu tvrtke K pivovari, tvrtke kćeri Zagrebačke pivovare, a vrijednost investicije je 11 milijuna kuna. Radi se o svijetlom nepasteriziranom pivu koje se među prvima u Hrvatskoj istaknulo kao pivo male proizvodnje, a sada će se nastaviti proizvoditi prema istoj recepturi. Godišnji kapacitet mikropivovare Vukovarsko iznosi 5.000 hektolitara godišnje.

„Cjelokupno pivsko nasljeđe Zagrebačke pivovare, odnosno vodeću poziciju na tržištu, stoljetno znanje i iskustvo u proizvodnji piva odlučili smo pretočiti u rastući segment specijalnih piva male proizvodnje, uz nastavak razvoja naših prepoznatljivih brendova. Otvaranje mikropivovare Vukovarsko zato je još jedan u nizu projekata na koje smo iznimno ponosni i kojim pokazujemo izvrsnost svojih zaposlenika, pouzdanost u poslovanju i odlično partnerstvo s lokalnom zajednicom. Tim ulaganjem želimo poticati daljnje investicijsko ozračje u gradu Vukovaru i Vukovarsko – srijemskoj županiji, a posebno se zahvaljujemo Gradu Vukovaru i gradonačelniku Ivanu Penavi na pomoći i susretljivosti oko pronalaska adekvatnog prostora za novi početak proizvodnje Vukovarskog piva“, rekao je predsjednik Uprave Zagrebačke pivovare Marko Njavro povodom otvorenja.

Pivarska industrija zapošljava više od 28.000 radnika

„Pivarska industrija je strateška prehrambena industrija koja izravno ili neizravno zapošljava preko 28 tisuća radnika. Jedna je od rijetkih u sektoru hrane i pića s pozitivnom vanjskotrgovinskom bilancom te suficitom od 10 do 20 milijuna eura na godišnjoj razini. U industriji je u posljednjih pet godina vidljiv trend povećanja udjela mikropivovara, čiji značaj daleko nadilazi njihove proizvodne kapacitete. Kroz specifične tehnologije i recepture, inovacije i bogatstvo različitih okusa mikropivovare mogu značajno pridonijeti gastronomskom identitetu pojedinog područja i turističkoj ponudi“, rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, dodajući da je HGK prepoznala značaj mikropivovara okupljajući proizvođače unutar Grupacije malih nezavisnih pivovara HGK.

„Iznimno smo ponosni što će se ime grada Vukovara prenositi u svim dijelovima Hrvatske kroz naše lokalno pivo. Tvrtke K pivovari i Zagrebačka pivovara prepoznale su mogućnosti koje nudi naš domaći brend i sretni smo jer smo uspjeli podržati interese takvih ozbiljnih investitora. Uvijek nas raduju prilike za daljnji razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i brži gospodarski razvoj za naše građane u Vukovaru, pa su naša vrata uvijek otvorena za razgovore i proširivanje gospodarskih potencijala u lokalnoj zajednici“, rekao je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, komentirajući značaj investicije za poticanje daljnjih ulaganja u lokalnu zajednicu.

Trendove u mikropivarstvu i budućnost Vukovarskog pojasnila je Tina Puhalo, direktorica tvrtke K pivovari: “Za tvrtku K pivovari 2018. godina važna je zbog ulaska u rastući segment specijalnih piva, male proizvodnje. Procjene su da u Hrvatskoj navedeni segment piva drži oko jedan i pol posto tržišta, a na razvijenim tržištima kao što su Češka ili SAD, postoci prelaze deset ili čak do 20 posto. Vjerujemo da smo zato na vrijeme krenuli s razvojem Grif piva, a sada smo s Vukovarskim upotpunili svoj portfelj sa specijalnim svijetlim nepasteriziranim pivom. Mikropivovare su fleksibilne, brzo reagiraju na potrebe potrošača, a uloženi veliki entuzijazam prijašnjeg vlasnika u stvaranje jednog od najboljih hrvatskih piva, sada ćemo dodatno pojačati i vratiti ga na mjesto koje zaslužuje“, rekla je Puhalo. (zg-magazin)