Otvoren novi odjel Tehničkog muzeja

Otvoren novi odjel Tehničkog muzeja

Pri izboru izložaka osobito su istaknuti hrvatski proizvodi ili projekti ostvareni u Hrvatskoj

U Tehničkom muzeju u Zagrebu, na površini 400 četvornih metara u izložbenoj hali stalnoga postava u utorak je otvoren odjel i infocentar „Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost“.

Odjel i infocentar Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost upoznaje nas s tehnologijama obnovljivih izvora energije energetski učinkovitih domova (zgrada, uređaja, rasvjete), prometala i drugog.

Prostor Odjela podijeljen je na dva dijela. U izložbenom su dijelu 83 izloška, a zasebnu cjelinu čine knjižnični dio Eduka Energiana i prostor za radionice i prezentacije.

Eduka Energiana korisnički je edukacijsko-informacijski prostor knjižnice Tehničkoga muzeja. U vitrinama je izložba knjižnične građe o povijesti uporabe energije i zbirka stručne i popularne literature o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti.

Prostor za radionice i prezentacije opremljen stolovima, stolcima (tabureima) i računalima namijenjen je različitim aktivnostima.

Izložbeni dio odjela sadrži devet cjelina. Pet je cjelina o obnovljivim izvorima energije: biomasa i biogoriva, vjetroelektrane, sunčani toplovodni sustavi i sunčane elektrane, dizalice topline povezane s tlom i hidroelektrane. Druga četiri segmenta odnose se na energetsku učinkovitost u zgradarstvu, kućanskim uređajima i rasvjeti te hibridna električna vozila.

Na prošlost uporabe obnovljivih izvora energije podsjećaju izlošci iz fundusa Tehničkog muzeja: vodeničko kolo i vodeni motor Fritz Kohler iz 19. stoljeća te funkcionalni model vjetrenjače mlina s pomičnim krovom Fausta Vrančića, hrvatskog izumitelja iz 16. stoljeća.

Kod energetske učinkovitosti prošlost sa sadašnjošću povezuju izložene žarulje sa žarnom ugljenom i metalnom niti (žarulja s volframovom niti izum je prof. dr. Franje Hanamana) te stari kućanski uređaji: perilica i štednjak.

Pri izboru izložaka osobito su istaknuti hrvatski proizvodi ili projekti ostvareni u Hrvatskoj. Tako u prostoru obnovljivih izvora energije možemo vidjeti plosnati Stirling–Kolinov motor na vruću vodu, maketu pirolitičkoga kotla na drva i kotla na pelete, makete vjetroagregata i vjetrolektrane Pometeno brdo, fotonaponske module i model sunčanoga toplovodnog grijanja u prirodnoj veličini. U dijelu odjela o energetskoj učinkovitosti izložena je maketa prve pasivne kuće u Hrvatskoj (mjerilo 1:30) i maketa ugla kuće u prirodnoj veličini.

Pozornost nam privlače i funkcionalni izlošci koji vjerno dočaraju uporabu: uređaj za prikaz rada fotonaponskog izvora električne energije, funkcionalni model presjeka obiteljske kuće s integriranim sustavima obnovljivih izvora energije i uređaj za prikaz potrošnje električne energije klasične i štedne rasvjete.

Prometala su zastupljena s presjekom Toyotina motora Prius. Spomenimo i prostor za odmor s klupama koje okružuju maslinu – simbol života i održivog razvoja. (zgm)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni