Otvoren novi objekt Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan

Otvoren novi objekt Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan

Novi objekt ukupne površine 4 224 metra kvadratnih sadrži i 27 trokrevetnih soba koje imaju svoj sanitarni čvor i kupaonicu. Ravnatelj Mihanović posebno je ponosan na to što sadrži  dvije jednokrevetne i dvije dvokrevetne sobe za pacijente s tjelesnim invaliditetom.

Nakon nekoliko mjeseci radova danas je službeno otvoren novi objekt Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan. Grad Zagreb je investirao oko 18,3 milijuna kuna u novi objekt u kojem će biti odjel IIIa za psihoterapisjko i socioterapijsko liječenje te ranu intervenciju kod psihotičnih poremećaja i graničnih stanja, odjel za psihoterapijsko liječenje afektivnih, anksioznih i disocijativnih poremećaja te poremećaja ličnosti, dnevna bolnica za psihotične poremećaje i dnevna bolnica za nepsihotične poremećaje. „Osim toga tu je dvorana za sastanke i supervizije, čitaonica, dvije dnevne bolnice u kojoj će tijekom dana boraviti pacijenti, koji će navečer odlaziti svojim kućama.  To je najbolji vid liječenja“, uvjeren je ravnatelj Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan,  Mate Mihanović.

Novi objekt ukupne površine 4 224 metra kvadratnih sadrži i 27 trokrevetnih soba koje imaju svoj sanitarni čvor i kupaonicu. Ravnatelj Mihanović posebno je ponosan na to što objekt ima dvije jednokrevetne i dvije dvokrevetne sobe za pacijente s tjelesnim invaliditetom. „Cilj preventivne i dijagnostičke terapije je da pacijenti provedu što kraće vrijeme u bolnici i da nastave liječenje u dnevnim bolnicama. Mi imamo tri dnevne bolnice u koje nam svakodnevno dolazi 95 pacijenata, koji se na kraju dana vraćaju svojim kućama. To je važno za društvo, to je trend koji promovira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Jako je važna rana intervencija kod prvih epizoda psihotičnih poremećaja, ali i uključivanje obitelji pacijenata u edukaciju o dijagnosticiranoj bolesti. Sve to sada će biti olakšano u ovom prostoru“, siguran je Mihanović. Početak rada u novom objektu očekuje se već 1. ožujka. Ravnatelj je uvjeren kako bolnica ima dovoljan broj medicinskog osoblja koje je educirano za rad s pacijentima u novom objektu. „Mi imamo stručan kadar liječnika i ostalog medicinskog osoblja, koje educiramo i uključujemo u poslijediplomske studije iz psihodinamske psihijatrije i psihoterapije“, ponosan je ravnatelj bolnice Sveti Ivan.

Na današnjem otvaranju novog objekta Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan bio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a ravnatelj Mihanović iskazao je zahvalnost gradskoj vlasti što je odlučila financirati izgradnju novog objekta. „Zahvalni smo Gradu Zagrebu, gradonačelniku Bandiću, pročelnici Gradskog ureda za zdravstvo Mirni Šitum i njezinim suradnicima što su prepoznali naše potrebe i odlučili investirati u ovaj objekt. Bez njihove potpore ovoga ne bi bilo“, uvjeren je Mihanović.

Osim ovog objekta, završeni su vanjski radovi na ostala dva objekta veličine 6 000 metera kvadratnih, a njihov konačni dovršetak   očekuje se u lipnju.

(V.Vukoje)