Otvoren natječaj za godišnju nagradu “Nikola Tesla – Genij za budućnost”

Otvoren natječaj za godišnju nagradu “Nikola Tesla – Genij za budućnost”

(Foto: mario Drausnik)

U Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu, u utorak 4. veljače u okviru Dana Nikole Tesle, gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić svečano je otvorio natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“. U sklopu programa je održana panel diskusija pod nazivom „Suradnja triju gradova: Zagreb, Sarajevo i Beograd“.

U panel diskusiji su sudjelovali predstavnici triju gradova Katarina Milković, zamjenica pročelnika Ureda za obrazovanje Grada Zagreba, Ivica Šarić, zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Dragan Marinković, tajnik „Društva za upravljanje znanjem“ iz Beograda, Pero Jelisić, akademski kipar iz Zagreba i Damir Šabić, akademski kipar i profesor likovne kulture iz Sarajeva. Vođeni idejama Nikole Tesle, razgovarali su o načinima promoviranja tolerancije, kreativnosti i inovativnosti te o mjerama koje bi trebalo poduzeti da se ostvari zajednička suradnja.

Okupljene su pozdravile Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja, prof.dr.sc. Gordana Pavlović, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Marijana Borić, Odsjek za povijest prirodnih i matematičkih znanosti, HAZU i Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla- Genij za budućnost.

Od ove godine je Udruga Nikola Tesla- Genij za budućnost odlučila imenovati „Ambasadora godine“, osobu koja je svojim radom posebno promicala i podržavala rad Udruge. “Ambasadorom godine” proglašen je gosp. Don Markušić, poznati odvjetnik, osnivač i predsjednik Udruženja Hrvatsko-američkih stručnjaka i počasni član Udruge.

Otvorenje natječaja zaključeno je predavanjem poznatog štovatelja Nikole Tesle, istraživača i počasnog člana Udruge, Gorana Marjanovića, pod nazivom „Djelo Nikole Tesle u okviru najnovijih znanstvenih otkrića” na kojem je gospodin Marjanović svim prisutnima opisao nevjerojatnu pedantnost koju je Tesla iskazivao u svojim istraživanjima i ilustrirao kako je najbolji način za primjenu Teslinih ideja i korištenje punog potencijala njegovih izuma, sveobuhvatno i marljivo proučavanje njegovih zapisa čak i do najmanjih detalja

Drugi dan manifestacije, u srijedu 5. veljače, biti će popraćen zanimljivim programom za djecu i odrasle. U 17 sati će se održati radionica Renata Filipina „Struji struja“ za djecu stariju od 8 godina, a u 18 sati će Renato Filipin imati predavanje „Nikola Tesla – izumitelj s pogledom u budućnost“.

Treći dan manifestacije će se održati u četvrtak, 6. veljače u 18 sati u kino dvorani Muzeja gdje će posjetitelji moći prisustvovati predavanju Ivana Kožara: „Teslini izumi u svijetu oko nas“.

Više o događanjima pogledajte na mrežnim stranicama www.unt-genius.com i www.tehnicki-muzej.hr. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni