Otvoren nadograđeni objekt Prirodoslovne škole Vladimira Preloga

Otvoren nadograđeni objekt Prirodoslovne škole Vladimira Preloga

Volio bih da je i u ostalim dijelovima Hrvatske obrazovni standard jednak onome u Zagrebu. Međutim, proteći će dosta Sava dok se to ne dogodi“, zaključio je gradonačelnik Bandić.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u ponedjeljak je svečano otvorio nadograđeni objekt Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, čime je kapacitet škole povećan za devet učionica i pet kabineta, a ugrađeno je i dizalo za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Radovi su trajali od veljače 2019. do siječnja 2020. godine. U građevinske radove i opremanje Grad Zagreb je uložio 7,32 milijuna kuna s PDV-om. Završetkom radova ova škola koja spada među najveće u Hrvatskoj je stekla uvjete rada u jednoj smjeni, što će omogućiti učenicima da se više bave izvannastavnim aktivnostima.

„Ovdje je ovo četvrta veća investicija. Kada smo prije 15 godina mijenjali ploču s novim natpisom škole učinili smo sve da škola radi u jednoj smjeni”, rekao je gradonačelnik Bandić.

Naglasio je da Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga pohađa 1444 učenika, a zaposleno je 122 djelatnika.

„Prije tri godine škola je dobila nagradu Grada Zagreba. To je po svemu uzorna škola. Uzorna mora i biti s obzirom da nosi ime proslavljenog nobelovca Vladimir Preloga. Kako stvari stoje, s obzirom na standarde i što sve činimo ne bi me iznenadilo da koji nobelovac osvane i ovdje”, izjavio je gradonačelnik Bandić. Zahvalo je učenicima i nastavnicima što se može danas demonstrirati kako je rekao u ovoj školi.

„Još jednom smo pokazali da Zagreb ima nadstandarde u obrazovanju u odnosu na ostali dio Hrvatske. Volio bih da je i u ostalim dijelovima Hrvatske kao i u Zagrebu. Međutim, proteći će dosta Sava dok se to ne dogodi“, zaključio je gradonačelnik Bandić.

Ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zlatko Stić je rekao da su učionice opremljene vrhunskom tehničkom opremom.

„Sve su učionice za teoretsku nastavu. Svaka učionica ima LDC projektor, PC, zvučnike zbog stranog jezika, bijelu ploču, zelenu ploču, interaktivnu ploću… Uspjeli smo postići da su nam učionice matične, imamo 42 odijeljena. Uz učionice, za teoretsku nastavu imamo tri specijalizirane za biologiju i fiziku i 11 laboratorija i sportsku dvoranu“, rekao je ravnatelj Stić. Dodao je da škola učenicima nudi kvalitetno znanje, a učenici postižu i zapažene rezultate na županijskim natjecanjima.

„Prije smo bili kemijska škola i 90 godina s obzirom na situaciju u kemijskoj industriji bilo je propasti ili uvesti promjene. Odlučili smo se za promjene i uveli nove programe: Tako od 1995. imamo program za obrazovanje kozmetičara, od 1998. godine za ekološkog tehničara, a 2000. godine podnijeli zahtjev za program za prirodoslovnu gimnaziju, a program je pokrenut prije četiri godine. Od 2010. imamo sportski odjel gimnazije, a od 2015. godine i jezičnu gimnaziju preko Erasmus programa”, istaknuo je ravnatelj Stić.

Najavio je energetsku obnovu stare zgrade koja će krenuti ujesen, a što će se financirati iz EU fondova te uređenje vanjskog igrališta koje zaspočinje za mjesec i pol dana, a gdje će se igrati badminton, mali nogomet na travi i odbojka.

Ivana Vranješ