Otvoren Markov sajam – festival starih zanata

Otvoren Markov sajam – festival starih zanata

Festival, čiji su organizatori Kraljevi ulice, ove godine ima međunarodan karakter, pa će uz domaće, na sajmu nastupiti slovenski i mađarski ulični zabavljači

Uz igrokaz s kostimiranim likovima iz prošlosti i nastup mađarskih glazbenika, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer je na Trgu bana Jelačića otvorio 13. Markov sajam – festival starih zanata, te pozvao sugrađane da ga posjete i dožive duh srednjovjekovnog Zagreba.

Do nedjelje, na središnjem gradskom trgu građani, turisti i slučajni prolaznici susretat će se s vitezovima, plemićima, dvorskim ludama, moći će pogledati demonstraciju izrade raznih predmeta od drva i željeza, te među ostalim kupiti ručno izrađene proizvode obrtnika.

Zagreb ima vrlo dugu tradiciju sajmovanja. Poveljom kralja Bele IV. prvi Markov sajam je održan na blagdan Sv. Marka 1256. godine, na trgu uz crkvu Sv. Marka, a u kasnijim stoljećima se preselio na ondašnji Manduševac, gdje se održava i danas.

Festival, čiji su organizatori Kraljevi ulice, ove godine ima međunarodan karakter, pa će uz domaće, na sajmu nastupiti slovenski i mađarski ulični zabavljači. (zagreb.hr / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni