Otvoren kampus Američke međunarodne škole

Otvoren kampus Američke međunarodne škole

Školu pohađa 253 učenika 36 nacionalnosti, među kojima je i 20 % hrvatske djece

Ivana Vranješ

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, William Robert Kohorst u petak su u sklopu odgojno-obrazovnog centra Središće, u Ulici Damira Tomljanovića Gavrana 3, danas otvorili kampus Američke međunarodne škole Zagreb. Riječ je o prvoj fazi cjelokupnog projekta izgradnje kampusa Bundek za školu koja u Zagrebu djeluje već 52 godine. U novu zgradu sama je škola uložila 14,7 milijuna eura. Nova zgrada je opremljena najsuvremenijim tehnološkim inovacijama u jugoistočnoj Europi. Školu pohađa 253 učenika 36 nacionalnosti, među kojima je i 20 % hrvatske djece.

„Prije 16 godina s prethodnikom veleposlanika Kohorsta sanjali smo američku ambasadu u Buzinu i dosanjali smo ju. S njime sam udario sam kamen temeljac i bio na izgradnji tog prekrasnog zdanja. To je bio uspjeh Zagreba, Hrvatske i SAD-a. To je bila velika politička pobjeda i znak da SAD ozbiljno računana Hrvatsku”, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Dodao je kako je tada bio sretan kao i prije 15 mjeseci kad je udaren kamen temeljac za Američku međunarodnu školu. Naglasio je kako je škola centar američke i hrvatske, odnosno međunarodne zagrebačke škole izvrsnosti.

Po riječima gradonačelnika Bandića 253 djece upisane, različitih 36 nacionalnosti dovoljno govori samo za sebe. „To je najveći uspjeh škole kao što je moj uspjeh 19-godišnji uspjeh da je Zagreb multietničan, multikulturalan, otvoren i siguran grad, grad po mjeri čovjeka“, dodao je Bandić.

Naglasio je da je ovo mali znak pažnje za sve što su SAD učinile za Hrvatsku u presudnim trenucima na putu njene neovisnosti što se neće nikad zaboraviti.

Iako je Hrvatska tek 1. srpnja 2013. postala 28. punopravna članica Europske unije, istaknuo je gradonačelnik, Zagreb je i davno prije toga bio dijelom Europe i zapadnog svijeta.

“Siguran sam da ćemo i ubuduće biti grad otvoren za sve strane diplomate, gospodarstvenike, znanstvenike i umjetnike, i to ne samo iz SAD-a već i iz cijeloga svijeta, baš kako sam siguran da će nam i ova škola u tome pomagati”, poručio je gradonačelnik Bandić.

“Hvala vam na ovoj ljepotici, ambijentu i lokaciji. Imali smo praznih hodova i puno promašenih lokacija, ali smo izabrali najbolju kakva priliči Američkoj međunarodnoj školi. Bundek je najljepši park u gradu, a američka je škola najljepša škola u Zagrebu”, rekao je Bandić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni