Otvoren Interliber

Otvoren Interliber

Interliber 36. međunarodni sajam knjiga i učila počeo je danas na Zagrebačkom velesajmu. Izložbu su već prvog dana posjetili ministrica kulture Republike Hrvatske Andreja Zlatar Violić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić.

Po riječima ministrice Zlatar Violić Interliber je sajam čitanja i kupovine knjiga. “Kad bi mogao imati svoje putujuće izdanje mnogi bi ljubitelji knjige po Hrvatskoj došli na svoje”, napomenula je ministrica i dodala kako smatra da mnogi cijelu godinu čekaju Interliber kako bi mogli doći do knjiga koje nažalost ne mogu kupiti tijekom godine.

Ocijenila je kako u odnosu na europski prosjek Hrvati, unatoč poticaju knjižnica i pojedinih udruga ne čitaju mnogo. Po ministričinim riječima stanje u nakladništvu stagnira još od 2008. godine. Ministarstvo kulture ulaže jednaku količinu novca za poticaje u nakladništvu, rekla je dodavši i kako je ove godine 10 posto novca više za otkup knjiga.

Istaknula je kako ministarstvo podupire autore, nakladnike, a sad i distribuciju knjiga. Podupirat ćemo elektronsku knjigu ili otvaranje malih knjižnica, rekla je.

Interliber se održava u 5. i 6. paviljonu Zagrebačkoga velesajma. Ulaz za posjetitelje je besplatan, a sajam je otvoren od 10.00 do 20.00 sati. U petak i subotu Interliber ima produženo radno vrijeme do 21.00 sat.

Na ovogodišnjem Interliberu svoja nova izdanja predstavlja 240 nakladnika. (zg-m)