Otvoren Informativni centar “Obnova”

Otvoren Informativni centar “Obnova”

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u ponedjeljak je u Ulici Kneza Mislava 2 otvorio Informativni centar „Obnova“.

Riječ je o zajedničkom informativnom centru Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Fonda za obnovu te Središnjeg državnog ureda i stambeno zbrinjavanje koji će građanima Zagreba i okolnih županija pružati informacije vezano za obnovu potresom oštećene imovine. U sklopu Informativnog centra djeluje i Pravna klinika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje građani mogu zatražiti i pravne savjete.

„Konačno će građani na jednom mjestu dobiti sve potrebne informacije. Buduće pravnike u kratkom smo roku educirali da bi građanima Zagreba i okolice mogli pružati relevantne informacije koje su potrebne u popunjavanju zahtjeva, odnosno pojašnjavanju njihovih prava”, rekao je ministar Horvat. Naglasio je da su s današnjim danom završene sve potrebne radnje organizacijske prirode, a svi javni servisi koji koriste novac iz Fonda za obnovu su u fazi objavljivanja javnih natječaja.

„S današnjim danom započinje četvrti definirani prioritet, a to je obnova privatnih stanova i kuća”, kazao je Horvat.

Spomenuo je da je do sada zaprimljeno više od 4000 zahtjeva u segmentu hitne intervencije, a riješeno je njih gotovo 1500 te je isplaćeno 46 milijuna kuna pomoći. Nastavlja se javni poziv kojim se sufinancira najamnina svima čije nekretnine imaju crvenu oznaku, za što je isplaćeno 6,7 milijuna kuna i na taj način je privremeno zbrinuto više od 740 stanovnika grada Zagreba.

Na upit novinara zašto je Informativni centar otvoren tek nakon godinu dana od potresa ministar Horvat je rekao kako ovakav ured nije imao smisla prije nego što je logistički opremljen.

 Informativni centar bit će otvoren od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati, a subotom od 8 do 13 sati.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni