Otvoren festival kave i čokolade

Otvoren festival kave i čokolade

Cilj Festivala je predstavljanje najboljih svjetskih čokolada i kava, a zamišljen je kao promocijsko-edukativno – zabavni događaj gdje hrvatski i strani proizvođači/uvoznici predstavljaju nove trendove u industriji čokolade i kave

Zagreb je od jučer postao glavnim gradom Carstva čokolade i kave, a sve generacije ljubitelja ovih slatkih i tamnih užitka doći će ponovno na svoje! Mnogi bez kave i čokolada ne mogu zamisliti svoj život. Čokolade možemo kuhati, peći, jesti sirove, piti, mirisati, gledati, slušati, igrati se njima a od njih se mogu raditi i prava umjetnička djela… Sve to i još više pokazat će vam Zagreb Coffee & Chocofest, koji se do nedjelje 9. veljače, održava u zgradi Hrvatskog društva likovnih umjetnika (bivša džamija) na Trgu žrtava fašizma 16 u Zagrebu. Festival je otvoren od 10 do 21 sati svakoga dana, a ulaz je besplatan.

Osim kušanja vrhunskih čokolada i kava, posjetitelji će se odlično zabaviti uz brojne radionice, show cooking, korisna predavanja, a posebna atrakcija Festivala su svjetski poznati umjetnici! Karen Eland, talentirana slikarica iz SAD-a, među prvima u svijetu počela je slikati kavom i čokoladom. Eland će izložiti svoje radove te uživo slikati kavom i čokoladom. Albanski umjetnik Saimir Strati jedan je od najpoznatijih svjetskih umjetnika u tehnici mozaika. Za svoje gigantske mozaike osvojio je čak sedam Guinnessovih rekorda te tako stekao međunarodnu slavu, a na Festivalu će uživo izrađivati mozaike od zrna različitih vrsta kave.

Egzotične čokolade s pršutom

Na Festivalu će se predstaviti i egzotične čokolade poput čokolade s pršutom, maslinama, praline i čokolada od čvaraka i dr. a čokolada će se sparivati s vinima, konjacima i cigarama… a vrhunski baristi predstavit će svoje umijeće latte art – ukrašavanje kava i koktela od kave. Ambiciozniji se mogu okušati u zabavnim nagradnim igrama ili naučiti kuhati poslastice od sirove čokolade, bezglutenske slastice i dr. u brojnim radionicama.

Tu su i predavanja o povijesti kakaa te o nutricionistčkim karakteristikama ovih slatkih ovisnosti. U subotu navečer u programu je „Groznica čokoladne večeri“ i koncert nazvan Africa, Coffee & Choco Sensations – a sviraju Ismaila Balde Commi (Senegal) & djembe grupa „Silaba“ iz Zagreba.

Festival će završiti u nedjelju s Dječjim danom na kojem će najmlađi uživati u izradi figurica od jestive ticino mase, te zabavnim čokoladnim čarolijama Mak teatra. A kakav bi to bio Festival kave bez prave gatare: „sretnicima“ će sudbinu iz šalice proricati i naša profesionalna gatara iz kave gđa. Galina Dmitri koja će hrabrima priopćiti neke zanimljivosti iz budućnosti …

Zagreb Coffee & Chocofest održava se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića i okuplja manje i srednje proizvođače iz  Hrvatske, Slovenije i Rusije. Program Festivala možete pratiti na adresi: www.zagreb-coffee-chocofest.com,  kao i na Facebooku na: www.facebook.com/ZagrebCoffeeChocofest.

Cilj Festivala je predstavljanje najboljih svjetskih čokolada i kava, a zamišljen je kao promocijsko-edukativno – zabavni događaj gdje hrvatski i strani proizvođači/uvoznici predstavljaju nove trendove u industriji čokolade i kave. Festival je nastao spajanjem dosadašnja dva velika – festivala kave Zagreb CoffeeArt-a i čokolade Zagreb Chocofest-a. Novom koncepcijom podignut je na višu programsku i produkcijsku razinu a nova je i lokacija – umjesto Trga bana Jelačića – odabran je HDLU na Trgu žrtava fašizma 16, gdje se održavaju brojne velike izložbe i razna druga događanja. (zg-magazin)