Otvoren Croatia Rally 2021: Najveći sportski događaj u Hrvatskoj

 Otvoren Croatia Rally 2021: Najveći sportski događaj u Hrvatskoj

(Foto:  Uroš Modlic)

Treća etapa Svjetskog prvenstva u reliju Croatia Rally, ujedno i najveći svjetski sportski događaj u Hrvatskoj započeo je u četvrtak ceremonijom otvorenja ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Do nedjelje će najveće reli zvijezde juriti lokalnim cestama Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije.

Službeno je predstavljeno svih 65 posada koje će se u Hrvatskoj boriti za bodove u ukupnom poretku. Među njima je i šest hrvatskih predstavnika – Viliam Prodan, Martin Ravenščak, Krešimir Ravenščak, Ivica Siladić, Mate Butorac i Željko Magličić.

Natjecateljima je sreću na brzinskim ispitima poželjela ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je istaknula da je Svjetsko prvenstvo u reliju jedan od najvećih sportskih događaja ikad održanih u Hrvatskoj.

»Put do ovog velikog uspjeha za hrvatski sport i Hrvatsku bio je dug i težak, ali smo uspjeli zahvaljujući napornom radu cijelog tima. Svjetsko prvenstvo u reliju stiglo je u Lijepu Našu i dat ćemo sve od sebe da tu i ostane«, poručio je predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja Daniel Šaškin.

115 godina automobilizma u Hrvatskoj

»Sretni smo što možemo ugostiti ovakav sportski spektakl i to u godini u kojoj obilježavamo 115 godina automobilizma u Hrvatskoj. Posebno bih želio zahvaliti predsjedniku Svjetske automobilističke federacije, gosp. Jeanu Todtu, pokojnom gradonačelniku Bandiću, WRC Promoteru, klubovima organizatorima i svima koji su doprinijeli da ovaj sportski spektakl stigne u Hrvatsku«, dodao je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitao je organizatorima koji Svjetsko prvenstvo u reliju organiziraju u specifičnim uvjetima, i istaknuo da će zahvaljujući Croatia Rallyju brojni gledatelji širom svijeta vidjeti hrvatske prirodne ljepote. Dobrodošlicu je gostima i sportašima zaželjela i obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukićević, koja je istaknula kako će Hrvatska do 25. travnja biti centar auto-moto svijeta.

(Foto: Uroš Modlic)

Vodeći reli vozači i favoriti za osvajanje Croatia Rallyja istaknuli su svoje uzbuđenje prvim WRC natjecanjem u Hrvatskoj. Sébastien Ogier dodao je kako očekuje izazovne ceste zbog kiše koja je noćas padala, dok Estonac Ott Tänak osim izazovnih staza ističe i prirodne ljepote kojima prolaze brzinski ispiti.

Važna etapa za ukupni poredak na SP-u

Na obroncima Medvednice jučer je završen slobodni trening na kojem je najbrža bila britanska posada Elfyn Evans/Scott Martin u Toyoti Yaris WRC s poboljšanom aerodinamikom za premijerno izdanje SP-aj. Danas je na rasporedu ukupno osam brzinskih ispita.

Svi građani zainteresirani za reli mogu i izbliza pogledati kako izgledaju najbrži trkaći automobili. Od petka u 21 do subote u 7 sati će na Trgu bana Jelačića biti parkirani automobili svih posada koje se natječu, a impresivne kadrove poput ovog vidjet će više od 800 milijuna ljubitelja automobilizma diljem svijeta.

WRC iz Hrvatske će se prenositi uživo u više od 150 zemalja širom svijeta, radi čega je u Hrvatsku stiglo više od 200 novinara, fotografa i snimatelja. Prijenos uživo i snimke najatraktivnijih brzinskih ispita bit će dostupni na domaćim TV kanalima: programu Hrvatske radiotelevizije i Arena Sporta, kao i na: https://www.wrc.com/en/news/2021/wrcplus/live-stream-schedule-croatia-rally/. (ZG-magazin)

Komentiraj

*