Otvoren centar za podizanje kvalitete života starijih osoba

Otvoren centar za podizanje kvalitete života starijih osoba

Centar, među ostalim, uključuje savjetovalište za psihosocijalna i financijsko-pravna pitanja

Edukativno-istraživački centar za podizanje kvalitete života starijih osoba zaklade Zajednički put je otvorio je u ponedjeljak gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Centar se nalazi u Zvonimirovoj 17, a uključuje savjetovalište za psihosocijalna i financijsko-pravna pitanja, razvojni centar za osnaživanje prava starijih osoba, edukativni centar te registar, odnosno bazu podataka potražnje i ponude usluga u segmentu podrške starijim osobama na području Grada Zagreba.

Nakon što je izrazio zadovoljstvo što je prostor od gotovo 200 m2 u gradskome središtu stavljen »na raspolaganje našim najmudrijim sugrađanima«, zagrebački gradonačelnik je poručio kako bismo svi trebali početi razmišljati o starosti i o svemu onome što ona nosi.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna posebno je istaknula da je ovo, nakon jarunskog Senior centra te stambenih zajednica za organizirano stanovanje starijih osoba, treći projekt Zaklade u kome će se održavati programi za još bolju socijalnu uključenost starijih sugrađana. Zaklada Zajednički put je nastala prije osam godina, objasnila je zamjenica pročelnice i članica Nadzornog odbora Zaklade Romana Galić, dodavši kako je ovaj projekt samo nadogradnja svega onoga što Grad Zagreb u proteklih 12 godina radi kroz gerontološke centre, kroz čije besplatne radionice godišnje prođe između sedam i osam tisuća umirovljenika.

Upraviteljica Zaklade Ines Vrban rekla je kako je podizanje kvalitete života starijih osoba cilj Zaklade te je podsjetila da je svaki četvrti Zagrepčanin stariji od 65 godina. Kao posebnost Centra, Vrban je istaknula financijsko-pravno savjetovalište koje će korisnicima pomagati da se pripreme za odlazak u mirovinu te u planiranju sigurne starosti nudeći savjete o upravljanju osobnim financijama i nekretninama, reguliranju ugovora o uzdržavanju, opcijama stanovanja, zaštiti zdravstvenih, socijalnih, psiholoških i potrošačkih prava.

Zaklada Zajednički put je zaklada javnog prava, osnovana 2005. odlukom Gradske skupštine, koja služi ostvarivanju cjelovite potpore osobama starije životne dobi grada Zagreba, te kao suorganizator, uz Grad Zagreb, sudjeluje u nizu manifestacija i događanja poput Svjetskog dana plesa, Gerontološkog tuluma, sajma Pravo doba… (zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni