Otvoren Centar izvrsnosti i edukacije Međunarodne dijabetičke federacije

Otvoren Centar izvrsnosti i edukacije Međunarodne dijabetičke federacije

(Foto: http://predsjednica.hr)

Otvorenje Centra je veliko priznanje hrvatskim dijabetolozima. „Svi znamo da imamo najbolje dijabetologe na svijetu. Ovo je još jedan korak naprijed koji će pomoći da još bolje liječimo naše pacijente kojih je puno, ali će ih nažalost biti još i više“, poručio je ravnatelj KB Dubrava

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović i predsjednik Međunarodne dijabetičke federacije Nam Ham Cho u srijedu su u Kliničkoj bolnici Dubrava svečano otvorili Centar izvrsnosti i edukacije Međunarodne dijabetičke federacije.

Otvorenje Centra je veliko priznanje ne samo radu i zalaganju medicinskog osoblja KB Dubrava, nego i svim hrvatskim dijabetolozima.

Predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora Dario Rahelić je rekao kako KB Dubrava ima prvi Centar izvrsnosti i edukacije Međunarodne federacije u Hrvatskoj, ali i regiji.

„Ovaj Centar će biti svima primjer u Hrvatskoj i regiji“, poručio je doktor Rahelić. Podsjetio je da je u Hrvatskoj registrirano 286 tisuća oboljelih od šećerne bolesti. No procjenjuje se da od ove bolesti ukupno boluje između 450 i 500 tisuća osoba.

„Preko 20 posto proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odlazi na liječenje šećerne bolesti, a 88 posto odlazi na troškove liječenja komplikacija od šećerne bolesti. Stoga je i najmanji pomak u liječenju i poboljšanju skrbi osoba s šećernom bolesti prioritet svakog zdravstvenog sustava, pa i hrvatskog“, istaknuo je doktor Rahelić.

Ravnatelj KB Dubrava Srećko Marušić je rekao kako je zasluga i doktora Rahelića što je ova bolnica postala dio Međunarodne dijabetičke federacije.

„Svi znamo da imamo najbolje dijabetologe na svijetu. Ovo je još jedan korak naprijed koji će pomoći da još bolje liječimo naše pacijente kojih je puno, ali će ih nažalost biti još i više“, poručio je ravnatelj Marušić.

“Hrvatska će biti država izvrsnosti ili će biti na marginama”

Predsjednik Klastera konkurentnosti personalizirane medicine Republike Hrvatske Dragan Primorac je istaknuo kako je otvorenje Centra izvrsnosti i edukacije poruka da Hrvatska može. Kazao je kako se priprema i uvođenje Hrvatske s vodećim institucijama u područje farmakogenetike. Spomenuo je značajna medicinska istraživanja u svijetu.

„Mogu vam obećati da ono što od istraživanja bude prisutno u SAD-u bit će i u Hrvatskoj“, rekao je Primorac. Naglasio je kako se radi o jednom kontinuitetu te da Hrvatska bez toga nema šanse.

„Hrvatska ima jedan put, biti država izvrsnosti ili će biti država na marginama“, poručio je Primorac.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je rekao kako je ponosan što Hrvatska dobiva Centar izvrsnosti i edukacije Međunarodne dijabetičke federacije. Naglasio je kako je Hrvatska dijabetologija uvijek prednjačila u svijetu te je spomenuo poznate dijabetologe koji su zaslužni za uspjeh hrvatske dijabetologije.

„Upravo na tom tragu treba graditi Hrvatsku, treba učiti, raditi i odlaziti u svijet, uspoređivati se s najboljima. To je garancija da će opstati Hrvatska i Hrvati, a KB Dubrava prednjačiti u odnosu na ostale bolnice koje su isto izvrsne“, rekao je ministar Kujundžić.

U svom govoru predsjednica Grabar-Kitarović je naglasila kako očuvanje zdravlja i prevencija bolesti nije samo odgovornost pojedinca, nego cijelog društva.

„Poboljšanje zdravlja građana jedno je od temeljnih ustavnih prava. Hrvatska posljednjih godina ima važnu ulogu u europskoj i svjetskoj dijabetologiji. Akademik Zdenko Škrabalo ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj, ali i svjetskoj povijesti dijabetologije“, rekla je Predsjednica. Dodala je kako je ponosna što u Hrvatskoj postoje liječnici koji nastavljaju njegov put te je čestitala bolnici Dubrava što je otvaranjem Centra izvrsnosti i edukacije jedina u području jugoistoka Europe uvrštena u Međunarodnu dijabetičku federaciju.

„Želim vam puno uspjeha u radu, u liječenju šećerne bolesti, ali i prevenciji. Vjerujem da će Centar izvrsnosti i edukacije uvelike pridonijeti prevenciji šećerne bolesti. Ona se može prevenirati pravilnim načinom života“, rekla je Predsjednica. Naglasila je kako uzrok šećerne bolesti može biti obiteljska anamneza, sjedilački način života, višak kilograma, svakodnevni stres. Pozvala je građane da se educiraju o prvim simptomima dijabetesa, osobito tipa dva te da odlaze na redovite liječničke kontrole što je prvi korak u prevenciji, a drugi je da se izbjegavaju rizični faktori.

 Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni