Otvoren Animafest u Zagrebu

Otvoren Animafest u Zagrebu

Projekcijom filmova u kratkometražnoj konkurenciji u ponedjeljak 6. lipnja je u zagrebačkom kinu Europa počeo 26. Svjetski festival animiranog filma Animafest, a na svečanom otvorenju dodijeljeno je i nekoliko nagrada, među kojima i ona za životno djelo istaknutom belgijskom autoru Raoulu Servaisu.

“Lijepo je biti ponovo u prelijepoj zemlji koju sam kao mladić posjećivao svake godine”, rekao je Servais, prisjetivši se prvog posjeta zagrebačkom festivalu 1972., “prijateljskog osmijeha organizatora” i leda na kutijama u Zagreb filmu.

U sklopu ovogodišnjeg Animafesta, koji traje do 11. lipnja, prikazat će se više od 300 filmova, među kojima se ističu cjeline posvećene nagradi Oscar i filmovima “sirove animacije”.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, osnovan 1972. godine, drugi je najstariji filmski festival u potpunosti posvećen animaciji. Pokrenut zahvaljujući globalnom ugledu autora Zagrebačke škole crtanog filma, osnovan odlukama Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e, produkcijske kuće Zagreb film i Grada Zagreba, Animafest Zagreb odvija se svake godine početkom lipnja. Festival je do 2005. godine održavan u bijenalnom ritmu, nakon čega nastavlja u godišnjem, posvećujući se u parnim godinama kratkometražnom, a u neparnima dugometražnom filmu. Nakon Zagreb filma i Koncertne direkcije Zagreb, organizaciju  festivala 2007. godine preuzima privatna produkcijska kuća Hulahop s ciljem daljnjeg razvoja i usuglašavanja programa sa zahtjevima suvremenih tendencija, prilaženja još brojnijoj publici i pružanja dodatnih pogodnosti profesionalcima.

To je festival nastao od autora za autore. Autorska animacija, sa svim svojim facetama i u svim svojim oblicima – od tradicionalnih crteža, preko stop-motiona, CGI-a do najeksperimentalnijih cross-medijskih istraživanja – od samih početaka do danas u središtu je pozornosti ovog festivala.

Festival je otvorio zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić. “U gradu postoji veliki broj festivala, ali je samo jedan Animafest”, istaknuo je, posebno pozdravivši brojne goste festivala i Zagreba.

Okupljene su pozdravili još umjetnički direktor Animafesta Daniel Šuljić te producentice Paola Orlić i Matea Milić.

ASIFA tradicionalno dodjeljuje nagradu za izniman doprinos umjetnosti animacije  – ove ju je godine primio talijanski povjesničar i teoretičar animiranog filma Giannalebrto Bendazzi.

Bendazzi je gost festivala, u okviru kojega će predstaviti svoj “životni projekt”, nedavno objavljenu knjigu “Animation: A World history”, koja na gotovo 1500 stranica  donosi povijest svjetske animacije, te održati predavanje o odnosu Oscara i Zagrebačke škole animiranog filma.

Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije uručena je poljskom redatelju i producentu Marcinu Gizyckom. “Kada sam prije 36 godina prvi put posjetio Zagreb i otprilike u to vrijeme upoznao Bendazzija i Servaisa, nisam mogao ni zamisliti da ću se vratiti ovdje i primiti nagradu isto kada i oni”, rekao je Gizycki.

Objavljeno je i da je nagradu Vijeća festivala za najbolju školu animacije dobilo Sveučilište za umjetnost i dizajn Moholy-Nagy iz Budimpešte.

Prvi program konkurencije kratkometražnih filmova donosi osam od 46 filmova – “Kralj vilenjaka” Georgesa Schwizgebela, “Vrlo usamljeni pijetao” Leonida Shmelkova, “Zimska ljubav” Isabel Herguera, hrvatski film “Planemo” Veljka Popovića, jednog od četiriju hrvatskih autora u Velikom natjecanju, “Slijepa Vajša” Theodorea Usheva, “All rot” Maxa Hattlera, “Jezovita dolina” Paula Wenningera i “Lili pere zube” Siri Melchior.

(Zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni