Otvoren 57. Floraart – najvažniji hortikulturalni događaj u ovom dijelu Europe

Otvoren 57. Floraart – najvažniji hortikulturalni događaj u ovom dijelu Europe

(Foto: Grad Zagreb)

U parku Bundek jučer je otvorena međunarodna vrtna izložba, 57. po redu Floraart u organizaciji poduzeća za uređenje javnih zelenih površina Zrinjevac. Na više od 300 tisuća četvornih metara, do kraja tjedna predstavlja se više od 170 domaćih i stranih izlagača.

Izložbu je otvorio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

»Floraart je ne samo najvažniji hortikulturalni događaj u ovom dijelu Europe, nego doista i lijepa tradicija. Krenuo je davne 1966. godine, kao mali projekt, a pretvorio se u događaj koji zasigurno pomaže proizvodnji cvijeća, odnosno boljem plasmanu te djelatnosti ne samo na domaćem već i na međunarodnom tržištu«, rekao je Tomašević.

»S obzirom na to da su u svibnju vremenski uvjeti bili uistinu nepovoljni, vjerujem da je organizacija izložbe bila zahtjevan pothvat«, kazao je i dodao kako se nada i zbog organizatora Floraarta, ali i stanovnika svih krajeva koji su u ovom trenutku pogođeni poplavama, da će se vrijeme popraviti i da što više naših sugrađana, ali i njegovih gostiju doći na „Floraart“.

Impresivan broj izlagača

»Brojka od 170 izlagača je uistinu impresivna i time Floraart pokazuje svoju snagu«, izjavio je Tomašević i proglasio 57. „Floraart“ otvorenim.

Na izložbi će se predstaviti najnoviji trendovi u krajobraznom uređenju, prezentirati nova idejna rješenja u uređenju vrtova i zelenih površina te u aranžiranju cvijeća, kao i noviteti u biljnoj proizvodnji i vrtnoj mehanizaciji.

Uz prigodnu prodaju cvijeća i sadnica i ove godine organiziraju se zanimljiva predavanja i radionice, atraktivna natjecanja poput tradicionalnog Hrvatskog kupa florista i Međunarodnog natjecanja učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća, a nagrade očekuju i izlagače koji se kandidiraju za najljepši izložbeni prostor. Najmlađi će uživati u Floragradu uz čitanje priča, dječje predstave, zabavne radionice i sadnju cvijeća.

»Ove godine Zagreb 57. put organizira vrtnu izložbu, i odlučili smo donekle promijeniti format, naime namjera je da se „Floraart“ predstavi više kao izložba, nego kao sajam cvijeća, a sve ovo što vidite oko sebe, cvjetne instalacije govore tome u prilog. Natječe se više skupina florista, koji dolaze iz cijele Hrvatske i ovo je zaista prilika svim ljudima koji se bave cvijećem da se afirmiraju, predstave svoj rad, ali i ponešto nauče«, izjavio je dr. sc. Damir Grgić, voditelj podružnice Zrinjevac.

Prilika za promociju Zrinjevca

Podsjetio je kako Zrinjevac ove godine slavi 130. obljetnicu.

»Ovo je i nama prilika da istaknemo i promoviramo sve ono što radimo i u čemu smo dobri. Doista se imamo čime podičiti. Svakako bih kao novitet i posebnu atrakciju istaknuo i vertikalne vrtove, koje sami projektiramo, izrađujemo i održavamo, a koji predstavljaju najnoviji trend u Europi. Mi te trendove pratimo u stopu“, kazao je Grgić koji je na kraju svog obraćanja zahvalio djelatnicima Zrinjevca koji su u gotovo nemogućim vremenskim uvjetima uspjeli odraditi sve pripreme za izložbu.

Mladen Pavić, državni tajnik i izaslanik ministrice poljoprivrede istaknuo kako se prije pet šest godina proizvodnjom cvijeća bavilo oko 250 poljoprivrednih gospodarstava na 35 hektara. Danas ih je u ovoj proizvodnji 443 na 78 hektara, što nije rezultat isključivo većeg interesa za ovu profesiju, već i sređenijeg sustava.

Pohvalio je organizatore te poželio svim posjetiteljima Floraarta ugodan boravak na Bundeku.

Očekuje se da će ovogodišnji Floraart posjetiti više od dvjesto tisuća ljubitelja cvijeća. Ulazak na izložbu je besplatan.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni