Otvoren 45. Interliber – najveća hrvatska smotra knjiga

Otvoren 45. Interliber – najveća hrvatska smotra knjiga

(Foto: Grad Zagreb)

Na Zagrebačkom velesajmu u utorak je otvoren Interliber, 45. međunarodni sajam knjiga, koji će trajati do nedjelje, 12. studenoga. Sajam koji je u paviljonima 5, 6 , 7 i 7a okupio više od 300 izlagača iz 13 zemalja svijeta otvorila je izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Otvorenju je prisustvovao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

»Svi znamo da Interliber nije samo tradicionalno jesensko okupljanje nakladnika i ljubitelja knjige nego i najveći i najugledniji sajam knjižne produkcije u Hrvatskoj i cijeloj regiji. Ključno je da Interliber nije samo afirmirani sajam knjiga nego jedan od najvažnijih kulturnih događaja kako u Zagrebu tako i u cijeloj Hrvatskoj. Jednako mu se vesele nakladnici, pisci, stručnjaci i publika«, izjavio je Tomašević, pohvalivši pozitivnu energiju koja vlada Zagrebačkim velesajmom.

Direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša ustvrdila je da je sajam za sve generacije koji slavi 45 godina odavno je nadišao granice Zagrebačkog velesajma. Istaknula je da će kroz šest dana održavanja sajma zainteresirani posjetitelji imati priliku poslušati više od 200 sati stručnog programa na dvije pozornice te uživati u odličnom glazbenom programu na otvorenom ispred paviljona 5. Dodala je i kako uspjeh sajma pokazuju i brojke – 5 % više izlagača i 13 % veća izložbena površina.

Poseban gost sajma

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek naglasila je kako je otvaranje najvećeg sajma knjige prilika za razgovor, podsjećanje na brojne probleme u nakladništvu te na zajedničku suradnju u rješavanju tih problema, s ciljem poticanja knjige i čitanja.

Poseban gost na ovogodišnjem sajmu je svjetski poznati pisac i indijski diplomat, Vikas Swarup po čijem je romanu „Q&A“ nastao poznati, višestruko nagrađivani film „Milijunaš s ulice“.

»Kako li je zadovoljstvo biti po prvi put u Hrvatskoj. Proteklih tjedan dana imao sam sreću vidjeti neka od bogatstava ove zemlje od živahnog grada Zagreba do veličanstvenih vodopada na Plitvičkim jezerima, od Dubrovnika do Splita. Otkrio sam zemlju bogate povijesti, prekrasne prirode koji oduzima dah i srdačnih ljudi. Interliber je mjesto koje spaja autore, nakladnike, medije i ljubitelje knjige svih generacija i stvara magiju pričanja priča. Neke priče su važne jer nam dodiruju srce, druge jer dotiču našu vjeru ili naše strahove. Priče nas podsjećaju na to tko smo«, izjavio je Swarup na otvorenju.

Osim njega sve okupljene pozdravio je i Njegova Ekselencija gospodin Raj Kumar Srivastava, veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj.

(Foto: Ministarstvo kulture i medija)

Interliber je najveća književna manifestacija u Hrvatskoj, mjesto na kojem se slavi knjiga, mjesto gdje se susreću sve generacije čitatelja i gdje redovno svjedočimo stvaranju ljubavi prema knjizi, a posjetitelji ga mogu obići od 10 do 20 sati, osim u petak i subotu, kada radi do 21 sat. Ulaz je besplatan.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni