Otvoren 13. festival znanosti posvećen Suncu

Otvoren 13. festival znanosti posvećen Suncu

Sam cilj Festivala, istaknula je Kusin, jest približiti javnosti znanost i njezinu ulogu te povećati razumijevanje znanosti i tehnologije što širemu krugu ljudi, a posebice mladima

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin je u ponedjeljak navečer u Tehničkom muzeju otvorila 13. festival znanosti, ove godine ‘u znaku’ Međunarodne godine svjetlosti i posvećen Suncu. Riječ je o, kako je istaknula, najvećoj manifestaciji posvećenoj znanosti u Hrvatskoj i koja pridonosi boljitku sviju.

Ocijenila je kako je Tehnički muzej pravo je mjesto za ovakav događaj te podsjetila da je tu manifestaciju pokrenuo British Council u Zagrebu još 2003., a da su se događanju, koje je prve godine bilo priređeno samo u hrvatskoj metropoli, postupno priključila i sveučilišta u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zadru, te brojni muzeji i udruge iz petnaestak gradova diljem Hrvatske.

Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika smatra da se takav uspjeh može objasniti time što festival široj javnosti približava i interpretira znanstvene spoznaje i dostignuća na zanimljiv, pristupačan, razumljiv i zabavan način.

A i sam cilj Festivala, istaknula je Kusin, jest približiti javnosti znanost i njezinu ulogu te povećati razumijevanje znanosti i tehnologije što širemu krugu ljudi, a posebice mladima. Osim što festival popularizira znanost, za zamjenicu zagrebačkoga gradonačelnika, važno je da se mlade potiče i na studije koji ih mogu odvesti i na put koji će ih, moguće, usmjeriti prema novim istraživanjima te možda i do novih znanstvenih otkrića.

Tako popularizacija znanosti pomaže jačanju svijesti društva o znanosti što pak, ocijenila je Kusin, treba podržavati svim silama za dobrobit sviju nas. Spomenula je kako taj festival dodatno resi i obilježavanje važnih godišnjica znanstvenih otkrića kao što je, podsjetila je, prvi festival bio posvećen 50. obljetnici otkrića deoksiribonukleinske kiseline (DNA) pa je u središtu toga festivala bila genetika, a 2006. godine bio je posvećen 150. obljetnici rođenja velikana znanosti Nikole Tesle pod geslom “Vidjeti znači znati!”

Ovogodišnji festival, rekla je, u znaku je obilježavanja Međunarodne godine svjetlosti pa je njegova glavna tema Sunce, ali je u znaku i jednoga velikana hrvatske znanosti, Fausta Vrančića, odnosno 400. obljetnica tiskanja njegove knjige Machinae novae (Novi strojevi) i njegova homo volansa (letećeg čovjeka) – crteža padobrana.

Održavanje Festivala podupire i zagrebačko Sveučilište, rekao je prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije toga sveučilišta Miljenko Šimpraga te izrazio zadovoljstvo što na festivalu sudjeluju sveučilišne sastavnice. (hina /zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni