Otvaranje međunarodne izložbe “Non-places“

Otvaranje međunarodne izložbe “Non-places“

„Non-places“ su zamišljena i nestvarna mjesta ili mjesta koja egzistiraju u našem subjektivnom svijetu

Po četvrti put Zagreb je domaćin međunarodne izložbe „Non-places” , koja je plod suradnje francuskih i zagrebačkih umjetnika. Izložbu će od utorka, 18. kolovoza ugostiti galerija Greta u Ilici 92, a otvorit će je francuski operni pjevač Benoit Duc vokalnom izvedbom iznenađenja.

Na izložbi sudjeluje ukupno sedmero umjetnika: Vanessa Ancelot, Anthony Chatain, Marie Dekerle, Nina Iris Bešlić, Jérémy Faivre, Vesna Šantak i Joanna Wong, koji po treći puta izlažu u Galeriji Greta.

Jedna od autorica izložbe Joanna Wong u kratkom tekstu pojam „Non-places“ opisuje kao zamišljena i nestvarna mjesta ili kao mjesta koja egzistiraju u našem subjektivnom svijetu oslanjajući se na francusku riječ „Non-lieux“. „Non-lieux“ (Quelque chose qui n’a pas lieu) je mjesto kojeg nema ili događaj koji se nikad nije dogodio, međutim, za francuskog antropologa Marc Augé „Non-places“ su prolazna mjesta, tranzitna mjesta i mjesta lišena individualnih obilježja kao što su autobusne stanice, kolodvori, gradski trgovi, aerodromi, igrališta, pješački prijelazi…

Tako sedmero umjetnika iz Zagreba i Pariza radovima daju svoje značenje pojma promatrajući ga u širem kontekstu. (zg.m)