OTV-ova emisija “Svakodnevnica” posvećena plastici u medicini

OTV-ova emisija “Svakodnevnica” posvećena plastici u medicini

(Prof. emer. Igor Čatić / Foto: Boris Jagačić)

Otvorena televizija – Jabuka emitirala je 5. kolovoza 2021. u emisiji “Svakodnevnica” razgovor s prof. emeritusom Igorom Čatićem.

Emisija u trajanju od približno 45 minuta je bila posvećena uporabi plastičnih i gumenih proizvoda u svakodnevici. Težište je bilo na uporabi plastičnih proizvoda u medicini. Posebno je ukazano na nezaobilaznost plastičnih proizvoda u COVID-19 pandemiji – odjeći, testiranju i posebno cijepljenju.

Podsjetimo, članak prof. Čatića na ovu temu (COVID -19 i plastika) objavljen je na portalu ZG-magazin 26. srpnja.

Emisija “Svakodnevnica” se može preuzeti do 13. kolovoza 2021. Datoteka je dostupna na poveznici https://www.filemail.com/t/6BBLvCrn (2,5 GB). (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
 • comment-avatar
  viktor 12/08/2021

  Žalosno je što nam radi premijer Plenković slušajući ministra Ćorića. Ili da možda, što je vjerojatnije ministar radi po direktivi premijera? Imamo vrhunsko znanje na području plastike (prof. Čatić i plejada njegovih studenata i suradnika) i mogli smo biti vodeći u recikliranju, a ne da smo jedini (ima li još netko) koji umjesto principa kružnog gospodarenja primjenjujemo zabranu korištenja plastičnih vrećica većih od 15 i manjih od 50 mikrometara. Koliki si je samo trud dao Romeo Deša da educira urbi et orbi (Hrvatskom) i na kraju čorak: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno/2014/03/index.2.html

 • comment-avatar
  čatić 09/08/2021

  Hvala na komentaru Dr. Ozu.

 • comment-avatar
  Dr.Oz 07/08/2021

  “Zeleni” s oskudnim obrazovanjem su iskoristili ekološke probleme za napad na korporacije i njihove proizvode. Budući da korporacije štiti politika pa su nedodirljivi, okomili su se na plastične proizvode koje jedino mogu obraniti ljudi poput prof. Čatića čije promišljanje sve više dopire do ljudi. Kad se ljudima objasni da za plastičnu vrećicu ne treba posjeći drvo ili koristititi pesticide kao za uzgoj pamuka, da ne treba potrošiti enormne količine vode kao za proizvodnju celuloze ili proizvodnju pamučnih vlakana i pamučnih vrećica, oni to ipak shvate. “Zeleni” argument da se plastične vrećice ne razgrađuju pa ih ne smijemo baciti u prirodu dok eto papirnate vrećice smijemo jer se one razgrade lako se obori pitanjem: “Zašto bi išta bacali u prirodu umjesto u reciklažno dvorište?”

 • comment-avatar
  šumitelj 06/08/2021

  Pitanje. Za koga se trudi prof. emeritus I. Čatić, V. Simončič i slični? Kada ih nitko ne želi slušati.

 • Odgovori

  You have to agree to the comment policy.