Otrov tarantule kao osnova novog lijeka za kroničnu bol

Otrov tarantule kao osnova novog lijeka za kroničnu bol

(Snimio:Jake Heckey, izvor: Pixabay)

Sastojci u otrovu tarantule mogli bi pomoći u liječenju kronične boli i bez nekih neželjenih nuspojava, koje se obično vežu uz opoidne analgetike.

Novo istraživanje Sveučilišta u Washingtonu donosi novo shvaćanje načina na koji toksini tarantule isključuju električne signale paukova plijena što znanstvenicima daje nadu da će uspjeti ponoviti taj učinak, ali na pozitivan način kroz napredne lijekove koji liječe kroničnu bol.

Inače, otrov tarantule već je poslužio kao nadahnuće za nove lijekove koji ublažavanju boli vezanu uz sindrom iritabilnog crijeva. Najnovije otkriće moglo bi pak dovesti do alternativa lijekovima na bazi opioida, usredotočujući se na način na koji otrov ometa električnu signalizaciju u živčanim stanicama.

Znanstvenici su koristili krio-elektronsku mikroskopiju visoke rezolucije kako bi ispitali način djelovanja paukova otrova na male senzore u staničnim membranama koji generiraju električne struje. Oni obično šalju signale koji djeluju na živce i mišiće, ali otrov služi da ih zadrži neaktivnima.

»Djelovanje toksina mora biti neposredno jer tarantula mora imobilizirati svoj plijen prije nego što poleti«, kaže William Catterall, viši autor studije.

Pripremio: Boris Jagačić


Istraživanje je objavljeno u časopisu Molecular Cell.

Izvor: Sveučilište u Washingtonu