Otkud protubrodska mina kod Dugog otoka?

Otkud protubrodska mina kod Dugog otoka?

Koordiniranom međuresorskom akcijom prije dva dana je uništena veća podmorska mina u akvatoriju Dugog otoka, javlja Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Dojava o opasnoj napravi zaprimljena je 5. lipnja ujutro u 9.20 sati, kada su djelatnici nadležne Lučke kapetanije Zadar u okviru redovnoga nadzora uočili protubrodsku minu većih dimenzija dok je plutala nedaleko Rta Ćuška, Dugi Otok.

Odmah po dojavi djelatnici MRCC Rijeka obavijestili su Pomorsku policiju Zadar. Nevolja je bila tim veća budući da je mina pronađena u blizini plovnoga puta Središnjica, pa je bilo potrebno putem obalnih radio postaja odaslati sigurnosno upozorenje svim sudionicma u pomorskom prometu koji su se našli u blizini.

Protubrodska mina se oko 11.20 sati nasukala u plićini uvale otočića Mala Kurba gdje su službenim plovilima prevezeni pripadnici ronilačke jedinice Specijalne policijske postroje „ATJ Lučko“, koji su minu izvukli na obalu te očevidom utvrdili da je riječ o podmorskoj protubrodskoj mini promjera 1,5 metra koja je sadržavala oko 30 kg eksplozivnoga punjenja.

S obzirom na utvrđenu opasnost od detonacije, policijski službenici odlučili su protubrodsku minu uništiti kontroliranom detonacijom, što je obavljeno istoga dana u 21 sati, nakon što je prethodno osigurano okolno područje otočića kao i pristup s mora poziciji detonacije.

(ZG-magazin)