Otkrivene ploče s nazivom Parka međunarodnog priznanja RH i imenom Europskog trga

Otkrivene ploče s nazivom Parka međunarodnog priznanja RH i imenom Europskog trga

Gradonačelnik Milan Bandić u subotu je s posebnim savjetnikom ministra vanjskih i europskih poslova Filipom Vučkom, na uglu Bakačeve ulice i Ulice Augusta Cesarca otkrio ploču s nazivom Parka međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

»Ponosan sam i sretan što na ovaj divan proljetni dan u samome srcu Zagreba slavimo događaj kojime smo zauvijek obilježili početak našega novog puta«, rekao je gradonačelnik na prigodnoj svečanosti, napomenuvši da se naša domovina Hrvatska i voljeni grad Zagreb od toga dana gledaju očima pobjednika i očima svijetle europske budućnosti.

»Naš put ka neovisnosti nije bio lak, no svima nam je na ponos i čast, a našu su europsku budućnost prepoznale članice Europske unije koje su svoju viziju Hrvatske budućnosti potvrdile priznavanjem državnosti, a nama zauvijek utrle stazu kojom kročimo«, dodao je gradonačelnik Bandić.

Naglasivši da se uz svjetski, europski, domoljubni i zagrebački duh metropola Hrvatske ističe i svojom multietničnošću, multikulturalnošću i multikonfensionalnošću, vrijednostima koje svakodnevno živimo, gradonačelnik je istaknuo da će nas ovaj kutak u centru grada zauvijek podsjećati na trnovit put koji smo prošli do ostvarenja demokratske i samostalne države.

U samom centru grada, u nazočnosti predstavnika stranih veleposlanstava u Republici Hrvatskoj, gradonačelnik Bandić je zatim zajedno s veleposlanikom Europske komisije u RH Nj. E. Brankom Baričevićem otkrio je i ploču s imenom Europskog trga.

Veleposlanik Europske komisije rekao je da se o ovoj ideji prvi puta razgovaralo s gradonačelnikom prije 3,5 godine, kada je Hrvatske ušla u Europsku uniju. »Ovaj trg već neko vrijeme svi zovemo Europski trg, a danas taj naziv postaje i službeni na dan 60. obljetnice potpisivanja Rimskog ugovora«, dodao je Branko Baričević, dodavši da mu je drago što Zagreb s ovim činom dodatno obogaćuje svoju europsku tradiciju.

»Od Jelačić placa, preko Parka međunarodnog priznanja RH do Europskog trga, u 300-njak metara stala je cijela Hrvatska povijest«, istaknuo je gradonačelnik. »Ovaj prostor prije dvije godine nije bio adekvatan da se zove Europskim trgom, a sada nakon što je uređen može nositi taj naziv«, dodao je gradonačelnik Bandić spomenuvši riječi Antuna Gustava Matoša: «!Za mene nema hrvatsko i europejsko, to je naravni elementarni spoj, nešto kao H2O. To su lice i naličje, hrvatsko europejstvo i europsko hrvatstvo«. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni